Lujza
-2 °C
13 °C

'Feletteseim utasítottak, hogy tartsam a pórázt'

2004.05.12. 09:07
Felettesei utasították Lynndie Englandet, hogy tartson pórázon egy lemeztelenített iraki foglyot az abu-grébi börtönben. Ezt a fogva tartott amerikai katonanő állította egy interjúban. A foglyot megszégyenítő kép bejárta a világsajtót, és óriási felháborodást váltott ki, csakúgy, mint a többi nyilvánosságra került kínzás. Közben egy afgán rendőr állítólagos kínzásáról is vizsgálatot indít az amerikai hadsereg.
Felettesei utasítására pózolt a fényképezőgép előtt saját bevallása szerint az az amerikai katonanő, aki az egész világot bejárt felvételek tanúsága szerint pórázon tartott egy lemeztelenített foglyot az iraki abu-grébi börtönben. "Feletteseim utasítottak arra, hogy álljak ott, tartsam a pórázt..., és aztán készítettek egy felvételt" - mondta a denveri KCNC televízióállomásnak adott keddi interjúban Lynndie England.

Kicsit bizarr

A négy hónapos terhes katonanőt az egyesült államokbeli Fort Bragg támaszponton tartják fogva. England elmondta, hogy furcsállta, amire felettesei tavaly októberben kérték, amikor a fotók készültek. "Úgy gondoltam, ez azért egy kicsit bizarr" - válaszolta a katonanő arra a kérdésre, hogy milyen érzés volt ott állni a meztelen fogoly mellett, pórázzal a kézben. Azt is elmondta, a tisztek biztosították őt és bajtársait arról, hogy az iraki foglyok kínzása és megszégyenítése kifizetődő.

Arra, a kérdésre, hogy az abu-grébi börtönben raboskodó irakiak még a nyilvánosságra hozott felvételeken láthatónál is rosszabb bánásmódban részesültek-e, England igennel felelt, ám ügyvédje tanácsára nem bocsátkozott részletekbe.

Miller és Sanchez

Klikk a képre!
A The Washington Post című amerikai napilap a kínzásokkal kapcsolatban szerdán azt jelentette, hogy az amerikai hadsereg iraki büntetés-végrehajtási intézetekért felelős tisztje ellenezte azt, hogy a katonai hírszerzés vegye át az ellenőrzést az iraki abu-grébi börtön felett, ám felettesei felülbírálták.

Janis Karpinski dandártábornok beszámolója szerint utóda, Geoffrey Miller vezérőrnagy, valamint Ricardo Sanchez altábornagy, az Irakban állomásozó amerikai szárazföldi egységek főparancsnoka hozták azokat a döntéseket, amelyek a bírálatok kereszttüzébe kerültek az iraki foglyok kínzása nyomán kipattant botrányban.

Afganisztánban is kínoztak

Vizsgálatot indított az amerikai hadsereg egy afganisztáni amerikai támaszponton fogva tartott afgán rendőr állítólagos kínzása ügyében, közölte szerdán az amerikai nagykövetség. A rendőrt saját bevallása szerint 2003 augusztusában a kelet-afganisztáni Gardézban létesített amerikai támaszponton meztelenre vetkőztették, ütlegelték, és minderről fényképeket készítettek. A rendőrt állítása szerint az említetteken túl megbecstelenítették, gúnyolták, és megvonták tőle az alvás lehetőségét - jelentette a The New York Times című amerikai lap.

Az amerikai hivatalos szervek a tömegtájékoztatás útján értesültek ezekről az állításokról, áll az afganisztáni amerikai nagykövetség által kiadott közleményben. Az amerikai hadsereg azonnal vizsgálatot indított az ügyben - közölte a nagykövetség. A vizsgálat alapos lesz, és megteszik a megfelelő lépéseket, ha a vádak igaznak bizonyulnak - mondta Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok kabuli nagykövete.