Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

England: sokkal durvább dolgok is voltak

2005.10.03. 09:37
Lynndie England szerint "súlyosabb dolgok" is történtek az iraki Abu-Gréb börtönben, mint amivel őt három év börtönre ítéltek. A volt katonanő egy televíziónak azt nyilatkozta, hogy civil vallatók kegyetlenül bántak a fogva tartottakkal. A katonaság mellett csak a CIA emberei faggathatták a rabokat.

Lynndie England, az iraki foglyok bántalmazása miatt elítélt amerikai katonanő szerint "súlyosabb dolgok" is történtek a Bagdad melletti Abu-Gréb börtönben, és a parancsnokok is mindenről tudtak.


Lynndie England

A katonanő, akit vasárnap este szólaltatott meg az NBC amerikai televíziós csatorna, először nyilatkozott azóta, hogy a múlt héten három évi börtönre ítélték és elbocsátották az amerikai hadseregből a testülethez méltatlan magatartás címén. Kijelentése ellentmond a pentagonbeli illetékesek ama állításainak, melyek szerint az Abu-Grébben elkövetett túlkapások csak egy kisebb, az ellenőrzés alól kicsúszott csoport művei voltak.

A 22 éves England fotója - amint pórázon tart mosolyogva egy meztelen iraki foglyot - bejárta a világot, és az amerikai katonák iraki foglyok ellen elkövetett kínzásainak szimbólumává vált.

Halálhörgés

Az elítélt katonanő szerint azonban a sajtóban megjelent fotók nem adnak pontos képet az embertelenségek léptékéről. Elmesélte, hogy egyik éjjel a börtön zuhanyozójából hallott üvöltéseket, ahol civilek hallgattak ki egy foglyot. Erősen folyatták a vizet, hogy a jajkiáltásokat elnyomják, de hiába. "A foglyok soha nem kiabáltak így, amikor megaláztuk őket. Ez olyan jajgatás volt, mintha meg akarták volna ölni. Ez a mai napig kísért engem, ma is hallom, mintha tegnap történt volna."

Lynndie England nem nevezte meg a kihallgatással megbízott személyeket, de a bántalmazásokkal kapcsolatos vizsgálat megállapította, hogy CIA-ügynökök tevékenykedtek Abu-Grébben a katonák mellett, hogy információkat csikarjanak ki a foglyokból.