Gusztáv
-4 °C
1 °C

'Viccből' alázták meg az irakiakat

2004.08.04. 12:32
Akár harmincnyolc év börtönbüntetésre is ítélhetik Lynndie England közlegényt, a fogolykínzási botrányt kirobbantó fényképsorozat női főszereplőjét. Bírósági tárgyalásán a katonaság vizsgálatának vezetői úgy nyilatkoztak, hogy a katonák "csak a móka kedvéért, viccből" kínozták foglyaikat.
"Csak a móka kedvéért" készítettek fotókat a megalázó helyzetekbe kényszerített iraki foglyokról amerikai fogva tartóik - vallotta bírósági tárgyalásán Lynndie England, az abu-grébi börtön elhíresült fegyőrnője. England az egyik főszereplője a fogolykínzási botrányt kirobbantó fotósorozatnak. A közlegény több képen is a levetkőztetett foglyok nemi szervére mutogat, az egyik felvételen pedig pórázon vezet egy négykézlábra kényszerített pucér irakit.

Levezették a feszültséget

Védői szerint England felsőbb utasításra cselekedett. Parancsnoka, az azóta leváltott Janis Karpinski dandártábornok is hasonló vádakat fogalmazott meg. Ugyanakkor a bíróságon eddig meghallgatott két tanú - a hadsereg egyik vizsgálótisztje, Paul Arthur és Warren Worth bűnügyi nyomozó - tagadta ezt.

Arthur szerint az abu-grébi börtönben történtek miatt bíróság elé állított hét katona "csak viccelődött". "Nem gondolták komolyan, nem is hitték volna, hogy ez ekkora ügy" - mondta vallomásában. Véleménye szerint a katonák nem utasításra cselekedtek, csak "viccelődtek, hogy levezessék a feszültséget".

Ellentmondásos tanúvallomások

Mint mondta, Englandet egy esetben Charles Graner tizedes, az ügy egyik fő vádlottja utasította a pózolásra, de a közlegény "önkéntes résztvevője volt" az eseményeknek. Ezt megerősítette Worth vallomása is.

Igaz, a szembesítésekkor Worth önellentmondásba keveredett, amikor is elismerte, hogy az abu-grébi börtön biztonsági tisztjei a foglyok "megpuhítását" kérték az őröktől.

Bűnbakot keresnek

A börtönbotrány kirobbanása óta a Pentagon tagadja, hogy a foglyokat felsőbb utasításra kínozták volna. A közlegény védői ennek ellenére a szabályozatlan börtönviszonyokra és a rendszer alapvető hibáira hivatkoznak. "Ilyen kínzások olyan helyeken is történtek, ahol a védencem még csak nem is járt" - érvelt Richard Hernandez, a védelem vezetője. Véleménye szerint Englandből bűnbakot akarnak faragni. "A katonai titkosszolgálat vizsgálja a katonai titkosszolgálat hibáit. Mintha a róka vigyázna a tyúkketrecre" - sejtetett eltusolást az ügyvéd.

A hadsereg jelenleg kilencvennégy fogolykínzási esetet vizsgál Irakban, Afganisztánban és Guantanamón. Amennyiben England közlegényt bűnösnek találják a felsorolt vádpontokban - tisztességtelen magatartás, parancsmegtagadás és pornográf fotók készítése és birtoklása -, akár harmincnyolc év börtönre is büntethetik.