Judit
3 °C
7 °C

EU-tagjelöltek: gavaritye English!

2002.03.21. 11:37
Az Európai Unió tagjelölt országaiban a lakosság túlnyomó többsége szerint az angol a leghasznosabb nyelv. Ennek ellenére a csatlakozásra várók csupán 16 százaléka beszél angolul.
Az Európai Bizottság közvélemény-kutató intézete, az Eurobarometer felmérése szerint a 13 uniós tagjelölt országban a lakosság 86 százaléka sorolta az angolt a leghasznosabb nyelvek közé. A németről 58 százalékuk, a franciáról pedig csak 17 százalékuk vélekedik hasonlóan.

A felmérést a Magyar Gallup Intézet készítette, a megbízást tenderen nyerték el.

Alakul a nyelvi térkép

Ez a felmérés adja meg a választ arra, hogyan fog kinézni az EU nyelvi térképe a bővítés után - nyilatkozta a brit Guardiannek az Európai Bizottság egyik tisztviselője. Szerinte az eredmény egyben annak az utóvédharcnak is a végét jelenti, amely arra irányul, hogy a francia az angol mellett továbbra is az EU egyik uralkodó munkanyelve maradjon.

Az internet hatása

A francia nyelv a kilencvenes évekre szorult háttérbe az EU-ban az angollal szemben, amiben szerepet játszott Finnország, Ausztria és Svédország 1995-ös uniós csatlakozása, valamint az a tényező, hogy az internetet alapvetően az angol nyelv uralja. Jelenleg az Európai Bizottság dokumentumainak kétharmadát angolul szövegezik.

Az Eurobarometer kutatásából kiderül: a tagjelölt országokban az angol a leginkább beszélt nyelv. Az érintett országokban a lakosság 16 százaléka ismeri Shakespeare nyelvét. Oroszul 14, németül 10, franciául pedig csak 4 százalékuk ért. Természetesen a két egykori brit gyarmaton ismerik legtöbben az angolt: Cipruson a lakosság 57, Máltán pedig 84 százaléka beszéli ezt a nyelvet. Franciául Romániában tudnak a legtöbben, azonban ebben az országban is az angol ismeretét tartják a leghasznosabbnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?