Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

EU-tagjelöltek: gavaritye English!

2002.03.21. 11:37
Az Európai Unió tagjelölt országaiban a lakosság túlnyomó többsége szerint az angol a leghasznosabb nyelv. Ennek ellenére a csatlakozásra várók csupán 16 százaléka beszél angolul.
Az Európai Bizottság közvélemény-kutató intézete, az Eurobarometer felmérése szerint a 13 uniós tagjelölt országban a lakosság 86 százaléka sorolta az angolt a leghasznosabb nyelvek közé. A németről 58 százalékuk, a franciáról pedig csak 17 százalékuk vélekedik hasonlóan.

A felmérést a Magyar Gallup Intézet készítette, a megbízást tenderen nyerték el.

Alakul a nyelvi térkép

Ez a felmérés adja meg a választ arra, hogyan fog kinézni az EU nyelvi térképe a bővítés után - nyilatkozta a brit Guardiannek az Európai Bizottság egyik tisztviselője. Szerinte az eredmény egyben annak az utóvédharcnak is a végét jelenti, amely arra irányul, hogy a francia az angol mellett továbbra is az EU egyik uralkodó munkanyelve maradjon.

Az internet hatása

A francia nyelv a kilencvenes évekre szorult háttérbe az EU-ban az angollal szemben, amiben szerepet játszott Finnország, Ausztria és Svédország 1995-ös uniós csatlakozása, valamint az a tényező, hogy az internetet alapvetően az angol nyelv uralja. Jelenleg az Európai Bizottság dokumentumainak kétharmadát angolul szövegezik.

Az Eurobarometer kutatásából kiderül: a tagjelölt országokban az angol a leginkább beszélt nyelv. Az érintett országokban a lakosság 16 százaléka ismeri Shakespeare nyelvét. Oroszul 14, németül 10, franciául pedig csak 4 százalékuk ért. Természetesen a két egykori brit gyarmaton ismerik legtöbben az angolt: Cipruson a lakosság 57, Máltán pedig 84 százaléka beszéli ezt a nyelvet. Franciául Romániában tudnak a legtöbben, azonban ebben az országban is az angol ismeretét tartják a leghasznosabbnak.