Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Életbe lépett a terrorellenes ENSZ-egyezmény

2002.04.10. 10:39
Életbe lépett a terrorszervezetek pénzellátásának megakadályozását célzó ENSZ-egyezmény szerdán, amely bűncselekménynek nyilvánítja a terrorcsoportok javára történő pénzgyűjtést. A terrorszervezetektől lefoglalt pénzekből az áldozatokat, vagy hozzátartozóikat kell kárpótolni.
A nemzetközi egyezmény bűncselekménynek nyilvánítja a terrortámadások elkövetésének szándékával, vagy a szándék ismeretében létrehozott pénzalapok gyűjtését. A konvenció megteremti az egyes országok, a rendvédelmi szervek és a pénzügyi hatóságok közötti szoros együttműködés lehetőségét. Ez azért fontos, mivel a megfelelő anyagi források előteremtése a terrorcselekmények egyik lényegi eleme.

Az egyezmény terrorcselekményekre szánt pénzalapok felkutatását, azonosítását, befagyasztását és lefoglalását szorgalmazza. Az így lefoglalt pénzösszegekből a merényletek áldozatainak vagy közvetlen hozzátartozóinak kártalanítására ösztönzi az államokat. A konvenció felszólítja a pénzügyi intézményeket, hogy a szokatlan vagy gyanús pénzátutalásokról jelentésben számoljanak be kormányaiknak.

A banktitok nem kifogás

A konvencióhoz csatlakozott államoknak kötelessége, hogy bíróság elé állítsa az ilyen jellegű bűncselekmények tetteseit vagy kiadja a vétkeseket. Ezek az országok nem tagadhatják meg az együttműködést például banktitokra hivatkozva, ezért jogrendjüket esetleg módosítani kell a konvenció előírásainak megfelelően.

Az ENSZ-közgyűlés Franciaország indítványára 1998-ban kezdte meg az egyezmény kidolgozását, végleges szövegét 1999. december 9-én fogadta el. A dokumentumot idén április 2-ig 132 ország írta alá és 26 állam - az életbe lépéshez szükséges minimumhoz képest néggyel több - ratifikálta. A hatályba lépési folyamatot láthatóan felgyorsították az Egyesült Államok ellen szeptember 11-én elkövetett terrortámadások, hiszen 22 ratifikálás a merényletek után történt - írta az AP.