Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Életbe lépett a terrorellenes ENSZ-egyezmény

2002.04.10. 10:39
Életbe lépett a terrorszervezetek pénzellátásának megakadályozását célzó ENSZ-egyezmény szerdán, amely bűncselekménynek nyilvánítja a terrorcsoportok javára történő pénzgyűjtést. A terrorszervezetektől lefoglalt pénzekből az áldozatokat, vagy hozzátartozóikat kell kárpótolni.
A nemzetközi egyezmény bűncselekménynek nyilvánítja a terrortámadások elkövetésének szándékával, vagy a szándék ismeretében létrehozott pénzalapok gyűjtését. A konvenció megteremti az egyes országok, a rendvédelmi szervek és a pénzügyi hatóságok közötti szoros együttműködés lehetőségét. Ez azért fontos, mivel a megfelelő anyagi források előteremtése a terrorcselekmények egyik lényegi eleme.

Az egyezmény terrorcselekményekre szánt pénzalapok felkutatását, azonosítását, befagyasztását és lefoglalását szorgalmazza. Az így lefoglalt pénzösszegekből a merényletek áldozatainak vagy közvetlen hozzátartozóinak kártalanítására ösztönzi az államokat. A konvenció felszólítja a pénzügyi intézményeket, hogy a szokatlan vagy gyanús pénzátutalásokról jelentésben számoljanak be kormányaiknak.

A banktitok nem kifogás

A konvencióhoz csatlakozott államoknak kötelessége, hogy bíróság elé állítsa az ilyen jellegű bűncselekmények tetteseit vagy kiadja a vétkeseket. Ezek az országok nem tagadhatják meg az együttműködést például banktitokra hivatkozva, ezért jogrendjüket esetleg módosítani kell a konvenció előírásainak megfelelően.

Az ENSZ-közgyűlés Franciaország indítványára 1998-ban kezdte meg az egyezmény kidolgozását, végleges szövegét 1999. december 9-én fogadta el. A dokumentumot idén április 2-ig 132 ország írta alá és 26 állam - az életbe lépéshez szükséges minimumhoz képest néggyel több - ratifikálta. A hatályba lépési folyamatot láthatóan felgyorsították az Egyesült Államok ellen szeptember 11-én elkövetett terrortámadások, hiszen 22 ratifikálás a merényletek után történt - írta az AP.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!