József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az ENSZ elítélte Izraelt

2001.12.21. 08:54
Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön két közel-keleti vonatkozású határozatban is kiállt Jasszer Arafat palesztin vezető mellett, elmarasztalva Izraelt. A határozat - melynek teljesítése nem kötelező érvényű - kimondta, törvénytelenül hozott létre Izrael településeket a palesztin területeken. Az ENSZ szerint Izraelnek tartózkodnia kell a tudatos gyilkosságoktól, a kínzásoktól, valamint a mozgásszabadság megalapozatlan korlátozásától.
Miután a múlt szombaton az Egyesült Államok a 15 tagú Biztonsági Tanácsban megvétózta egy olyan határozati javaslat elfogadását, amely a Palesztin Hatóság fontosságát domborította volna ki a közel-keleti békefolyamatban, most a 189 ENSZ-tagállamot tömörítő Közgyűlés rendkívüli ülésen foglalkozott a kérdéskörrel, és két határozatot is hozott e tárgyban.

"Izrael megszálló hatalom"

A közgyűlési határozatok - ellentétben a biztonsági tanácsi határozatokkal - nem esnek a nagyhatalmak vétójoga alá, ugyanakkor nem kötelezőek, teljesítésük nem kényszeríthető ki.

A csütörtökön jóváhagyott közgyűlési határozatok egyike (amelyet 124 szavazattal fogadtak el, 6 ellenében, 25 tartózkodás mellett) leszögezte: az Arafat vezette Palesztin Hatóságot a közel-keleti béke mellőzhetetlen és törvényes részesének kell tekinteni. A határozat az elvetélt BT-határozattervezet szövegével azonos módon törvénytelennek, a béke akadályának bélyegezte a palesztin területeken létesített izraeli településeket.

Izrael elutasította a határozatot

A másik határozat (133 igen szavazattal, 4 ellenében, 16 tartózkodás mellett) támogatásáról biztosította a december 5-i genfi nemzetközi értekezleten elfogadott nyilatkozatot, miszerint Izraelnek - mint megszálló hatalomnak - tartózkodnia kell a tudatos gyilkosságoktól, a kínzásoktól, valamint a mozgásszabadság megalapozatlan korlátozásától.

Izrael pénteken visszautasította az ENSZ-közgyűlés előző napi, nagy többséggel hozott határozatát. Jaffa Ben Ari izraeli külügyi szóvivő az AFP hírügynökség szerint úgy nyilatkozott, hogy a határozat - amely egyébként nem kényszerítő erejű - egyoldalú, hatástalan, rontja a béke esélyeit, és láthatóan az a célja, hogy elterelje a nemzetközi közösség figyelmét a terrorizmus elleni harc szükségességéről.

Izrael nem engedi Betlehembe Arafatot

Az izraeli kormány nem engedi meg az idén Jasszer Arafat palesztin elnöknek, hogy Betlehembe menjen karácsonykor, hacsak őrizetbe nem véteti addig az október 17-én megölt Rehavam Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter merénylőit - jelentette pénteken az izraeli közszolgálati rádió. Arafat részt szokott venni a karácsonyi éjféli misén Betlehemben. Az idén ugyan még nem kérte, hogy Betlehembe mehessen, de ha megtenné visszautasításban lenne része - közölte az izraeli rádióval egy nevének elhallgatását kérő magas rangú illetékes.

Arafat idén december 3. óta azonban nem tud izraeli hozzájárulás nélkül kimozdulni Rámalláhból, hiszen izraeli tankok veszik körül, és nincsenek helikopterei, mert egy izraeli légitámadás szétrombolta azokat. Izrael szerint a idegenforgalmi miniszter a három feltételezett gyilkosa a palesztin autonómia fennhatósága alá tartozó ciszjordániai Rámalláhban tartózkodik.

A Hamász leállítja az öngyilkos merényleteket

A Hamász szélsőséges iszlám szervezet pénteken bejelentette, hogy leállítja az Izrael elleni öngyilkos merényleteket és az izraeli célpontok elleni tüzérségi támadásokat. A Hamász erről szóló közleményét röplapokon hozták nyilvánosságra Gázában. A közlemény szerint felszólították a Hamász valamennyi tagját, köztük az Ezzeddin el-Kasszám Brigádok tagjait, hogy tartsák magukat ehhez a döntéshez. A szervezet azzal indokolta a tűzszünetet, hogy meg kell őrizni a palesztin nemzeti egységet.

Az Ezzeddin el-Kasszám a Hamász fegyveres szárnya, ennek a tagjai vállalták magukra az 1993-as oslói megállapodás óta végrehajtott öngyilkos merényletek többségét. Hasszan Juszef, a szervezet magas rangú tisztségviselője kijelentette, hogy a döntést a palesztin egység megőrzése érdekében hozták.

Peresz az önálló Palesztináról tárgyal

Simon Peresz izraeli külügyminiszter és Ahmed Korei, a Palesztin Törvényhozó Tanács elnöke óvatos puhatolózó tárgyalásokat folytat egy olyan új rendezési terv részleteiről, amely előirányozza egy független palesztin állam kikiáltását. Mint az ANSA olasz hírügynökség beszámolt róla a Háárec című izraeli lap pénteki jelentése alapján, Peresz javaslata szerint a palesztin állam az úgynevezett A zónában (a palesztin autonómia fennhatósága alatti területeken) és a B zónában (a vegyes izraeli-palesztin fennhatóság alatt álló területeken), vagyis a Gázai-övezet jó részén és Ciszjordánia területének negyven százalékán jönne létre.

Ez lenne a rendezés első szakasza. A következő szakaszban az új palesztin állam tárgyalna Izraellel a megszállt területek maradékának státusáról, a jeruzsálemi rendezésről és a menekültek ügyéről. Jasszer Arafat palesztin elnök elutasította ezt a Peresz-tervet, a jelek szerint azonban ennek ellenére is folytatódik az alkudozás a színfalak mögött - írta a Háárec.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft