Alfréd
-3 °C
3 °C

Szétrohad a New York-i ENSZ-székház

2006.05.08. 15:39
Az USA nem ad pénzt, így szétrohad az ENSZ New York-i székháza. A németek szeretnék, ha a világszervezet Bonnba költözne, de ötletükért senki sem lelkesedik.

Fütyül a szél, a mennyezetből víz csöpög, szakadt elektromos kábelek lengenek a huzatban, egér fut át a folyosón - Üdvözöljük az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i székházában! Recsegve kinyílik egy liftajtó, és nyolc ember préseli ki magát a kabinból. Mögöttük feltűnik egy tábla. "Csak teherszállításra. Személyi használat biztonsági okokból tilos."

Nincs tűzcsap, se tűzjelző berendezés

Az ENSZ számos bírálója régóta hangoztatja, hogy a szervezet felett eljárt az idő, sürgős reformokra szorul. Hogy így látják, azt nem is lehetne szemléletesebb képpel alátámasztani, mint az 55 éves székház állapotával. Az ugyanis olyan, hogy az amerikai építési és biztonsági előírások szerint azonnal be kellene zárni az East River partján álló egész komplexumot: nincsenek tűzcsapok, nincs tűzjelző berendezés, van viszont (rákkeltőnek tartott) azbeszt a falakban, víz a pincében és számos lyuk a tetőn.

Nem is olyan régen, tavaly szeptemberben a hatvanéves világintézmény Közgyűlésének teljes ülésén részt vevő 150 állam- és kormányfő a központi üléstermében úgy tapasztalta, hogy a mennyezetről potyog a vakolat. Aztán esőcseppek is hullani kezdtek. Nincs ez másként a Biztonsági Tanács termében sem, úgyhogy a bejárathoz ki kellett tenni egy "Omlásveszély!" táblát.

Gyakran rossz a klíma és a fűtés is

A fűtés és a klímaberendezés rosszul működik, ezért hát Kofi Annan ENSZ-főtitkár emberei télen olykor takarókba burkolóznak, nyáron szorgalmasan legyezik magukat. Gyakoriak az áramkimaradások és telefonhibák. A mellékhelyiségben az ember nem mindig tud kezet mosni, mert a csapokból nem mindig jön a víz.

Annak, hogy a 39 emeletes titkársági magasépület még egyáltalán működhet, egyetlen oka van: az ENSZ-központ nemzetközi terület, az amerikai hatóságoknak tehát ott nincs intézkedési jogkörük.

Tizenegy éve tervezik a renoválást

A világszervezet 11 éve tervezi székhelyének renoválását. Ez pillanatnyilag mintegy 1,6 milliárd dollárba (328,2 milliárd forintba) kerülne, de csak pillanatnyilag, mert az összeg a folyamatos romlás miatt naponta 225 ezer dollárral (több mint 46 millió forinttal) nő. Mégsem tudni, hogy megkezdődnek-e valaha a munkák, az Amerikai Egyesült Államok ugyanis - egyedüliként - nem akar fizetni. "Túl drága" - mondta John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet, hozzátéve, hogy a helyreállítást kevesebb pénzből is ki lehetne hozni.

Az amerikai kifogások és bírálatok lehetetlenné tétele érdekében az ENSZ-főtitkár Fritz Reuter igen nagy tekintélyű New York-i építési projektvezetőt bízta meg a tervek kidolgozásával. Reuter készített is egy átfogó tervet, amelynek alapkoncepciója az volt, hogy egy időben mindig csak tíz szinten dolgoznának, nem kellene tehát az egész ENSZ-nek egyszerre kiköltöznie az épületből. "Mindenki mindenben egyetért, kivéve az Egyesült Államokat. Csalódott vagyok. Az épület maholnap szétesik, nem biztonságos" - mondta, majd amikor ezután sem történt semmi, a múlt héten visszaadta a megbízatást.

A németek szívesen látnák az ENSZ-t Bonnban

Az ENSZ hovatovább úgy érzi, nem szeretik Amerikában, olyannyira, hogy például német diplomaták néha célozgatnak arra, milyen szép az élet Bonnban, ahol (a szövetségi kormány Berlinbe költözte óta) néhány üres épület is található, de az ajánlat eddig nem keltett különösebb érdeklődést.