Annan: Egyes államok végzetes akciója

2003.03.27. 01:09
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdán kezdődött nyílt vitája az Irak ellen indított amerikai-brit háború általános elítélése jegyében zajlik. Az Egyesült Államok képviselője nem vesz részt a megbeszélésen. A csütörtökön is folytatódó vita az első nyilvános BT-ülés az iraki háború kezdete óta.
"Ez az akció jogtalan" - jelentette ki például Malajzia képviselője, követelve az Egyesült Államok és szövetségesei kivonulását. Az el nem kötelezettek mozgalma nevében Malajzia kérte az Irakkal foglalkozó nyílt vita megtartását. A csütörtökön is folytatódó vita az első nyilvános BT-ülés az iraki háború kezdete óta.

Annan: Végzetes akció

Az iraki ENSZ-nagykövet felhívta a világszervezetet, hogy vessen véget az Egyesült Államok és Nagy-Britannia "meztelen agressziójának". "Washington célja: az iraki kormány megdöntése és a Közel-Kelet politikai térképének az amerikai és izraeli igények szerinti átrajzolása" - vélte Mohamed al-Duri, megjegyezve, hogy mindkét cél sérti az ENSZ alapokmányát.

Az ENSZ főtitkára megjegyezte, hogy sokan teszik fel a kérdést, miért mulasztotta el Irak utolsó lehetőségét a leszerelésben való együttműködésre, de nyomban hozzáfűzte: sokan viszont azt kérdezik, vajon jogos-e, hogy egyes államok olyan "végzetes akciót" hajtanak végre, mint a katonai támadás. Kofi Annan rámutatott, milyen súlyos következményekkel jár az iraki intervenció a polgári lakosságra. "A háború az eddigi szükséghelyzetnél is jóval súlyosabb gyötrelmeket okoz az iraki népnek" - állapította meg Annan.

Olajat élelmiszerért

Gunter Pleuger német ENSZ-képviselő reményét fejezte ki, hogy a kompromisszum megszületik, s a tanács csütörtökön elfogadja a határozatot, amely kezdetben 45 napra szabályozná a kőolajat élelmiszerért program meghosszabbítását. A viszály almája az, hogy az Irakot megszálló hatalmak, jelesül az Egyesült Államok és Nagy-Britannia lehetnek-e szerződéses felek a programban, vagy ezt a szerepet csak egy törvényes bagdadi kormány töltheti be.  • Tippek
  • Lakáshitel