Valér
4 °C
8 °C

Tömeges iraki béketeremtést javasol a kormány

2004.05.20. 14:37
Kovács László külügyminiszter azt szeretné, hogy az ENSZ felügyelje az iraki hatalomátadást és erősítse meg a bagdadi ideiglenes kormány legitimitását, valamint adjon mandátumot a nemzetközi erők Irakban tartózkodásához. Az ENSZ főtitkárához és a Biztonsági Tanácshoz írt levelében javasolja, hogy minderről szülessen BT-határozat. Az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ között hétfőn egyetértés volt egy ENSZ-határozat szükségességéről.
A magyar külügyminiszter levelet intézett az ENSZ főtitkárához és a Biztonsági Tanácshoz, amelyben ismerteti Magyarország Irakkal kapcsolatos megfontolásait, valamint javaslatot tesz a BT-határozat tartalmára. Kovács László erről csütörtökön Budapesten, rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón számolt be.

A magyar kormány javaslatában az szerepel, hogy az ENSZ felügyelje az iraki hatalomátadást, erősítse meg az ideiglenes kormány legitimitását és adjon keretet és mandátumot a nemzetközi erők iraki tartózkodásához, közölte a külügyminiszter. Hozzátette, a javaslat arról is szól: a BT-határozat segítse elő, hogy a lehető legtöbb ENSZ-tagállam vegyen részt a konszolidációs folyamatban.

Az ENSZ-határozatban hárompárti egyezség

Medgyessy Péter kormányfő hétfőn kért átfogó tájékoztatást Irakban kialakult helyzetről, amikor hivatalába kérette Janet E. Garvey-t, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivőjét. Az aznap tartott négypárti egyeztetés után Áder János, a Fidesz frakcióvezetője közölte: azt szeretnék, ha minél előtt új ENSZ-határozat születne az iraki nemzetközi szerepvállalásról. A párt álláspontját ismertetve közölte: ha ez nem születik meg június 30-ig, akkor szerintük haza kellene hívni a magyar katonákat.

Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője szerint egyetértés volt abban a három párt között - az azonnali magyar kivonulást követelő MDF kivonult a tanácskozásról -, hogy mielőbb új ENSZ-határozatra és fokozottabb ENSZ-szerepvállalásra lenne szükség. A szabad demokrata Szent-Iványi István úgy vélte: illuzórikus az a feltétel, hogy június 30-ig új ENSZ határozat legyen.

Sürgeti a bűnösök felelősségre vonását

Kovács László elmondta, hogy az amerikai külügyminiszternek írt levelében tájékoztatást kér az iraki fogolykínzásokról is, a történtek kivizsgálásáról, és egyben sürgeti a bűnösök felelősségre vonását. A politikus közölte: ezekről a levelekről a miniszterelnök szerda este tájékoztatta a Budapesten tartózkodó ír kormányfőt, az Európai Unió soros elnökét.

Mi történik, ha elutasítják

"Meggyőződésem (...), hogy mindehhez, amit most a magyar külpolitika tett, erkölcsi és politikai alapot az ad, hogy 300 fős szállítóegységgel magunk is részt veszünk a kedvező folyamatok előmozdításában" - jelentette ki Kovács László. Kiemelte, hogy az Egyesült Államoktól egyértelműen pozitív visszajelzés jött a magyar kezdeményezésre. Mint mondta, a következő órákban számítanak a többi reagálásra.

Kérdésre válaszolva elmondta, a miniszterelnök ugyanezeket a megfontolásokat, igényeket fogja ismertetni, amikor majd George Bush amerikai elnökkel találkozik. Arra a kérdésre, hogy mit tesz a magyar kormány abban az esetben, ha nem az ENSZ felügyeli majd az iraki rendezést, Kovács László úgy válaszolt: "nem számolunk ezzel a lehetőséggel, az egész kezdeményezés értelmét kérdőjelezi meg, ha most már arra készítenénk forgatókönyvet, hogy mi történik akkor, ha az ENSZ elutasítja ezt a kezdeményezést".

Szörnyűbb dolgok történnének

A magyar katonák szerepvállalásával kapcsolatban közölte: "amíg a magyar szállítóalakulat tevékenységére szükség van, és amíg a körülmények nem teszik lehetetlenné ennek a missziónak a folytatását, addig kint maradnak, természetesen az érvényes mandátum keretei között".

Kiemelte, hogy ha Magyarország a kínzásokon felháborodva kivonná katonáit Irakból, az a legkevésbé sem sújtaná azokat, akik ezeket a szörnyűségeket elkövették. Mint mondta, "ha egyébként jogos felháborodásában mindenki kivonná a katonáit, akkor sokkal szörnyűbb dolgok történnének Irakban. Elszabadulna a pokol, Irakban egy nagyon súlyos, véres, sok-sok áldozattal járó polgárháború alakulna ki. (...) Ez az egész térség stabilitását veszélyeztetné", és előbb-utóbb a nemzetközi erőknek újra be kellene vonulniuk.

Arra a kérdésre, hogy kapott-e a magyar kormány az Egyesült Államoktól olyan kérést a közelmúltban, hogy növelje katonáinak létszámát Irakban, a külügyminiszter nemmel felelt.