Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Dél-koreait jelöltek az ENSZ főtitkárának

2006.10.09. 16:37
Nem született meglepetés, a dél-koreai külügyminisztert, Ban Ki Munt jelölték az ENSZ főtitkári posztjára.

Az ENSZ BT hivatalosan is a világszervezet következő főtitkárának jelölte hétfőn Ban Ki Mun dél-koreai külügyminisztert - jelentette be a BT ülésén elnöklő japán nagykövet, Osima Kendzo.

Dolgozott már az ENSZ-ben


Ban Ki Mun
Ban Ki Mun 1944. június 13-án született. A Szöuli Nemzeti Egyetemen nemzetközi kapcsolatok szakon szerzett diplomát 1970-ben, a későbbiekben a Harvard egyetemen is végzett tanulmányokat.

A diplomata pályát választó politikus első állomáshelye az indiai főváros, Újdelhi volt. 1978 és 1980 között hazája ENSZ képviseletének első titkára volt, majd a külügyminisztériumban ENSZ-referensként dolgozott. Két ízben hazája amerikai nagykövetségén teljesített szolgálatot, e két periódus között pedig az amerikai kapcsolatok felelőse volt.

1995-ben helyettes miniszterré nevezték ki, egy évvel később pedig a koreai államfő nemzetbiztonsági tanácsadója lett. A kilencvenes évek második felében Dél-Korea ausztriai nagykövete volt, ez idő alatt tevékenyen részt vett az Átfogó Atomcsend Szerződés megalkotásában.

Rutinos, de szürke

2000-ben a kormányban miniszterelnök-helyettesi posztot kapott, 2004-es külügyminiszterré és külkereskedelmi miniszterré történő kinevezéséig pedig Ro Mu Hjon elnök külpolitikai tanácsadójaként tevékenykedett.

A rutinos - bár sokak által szürkének tartott - politikus a két Korea közötti kapcsolatok szakértőjének számít. Nem véletlen, hogy a főtitkári poszt megszerzésére indított kampányának a - szervezet megreformálása mellett - fő eleme az észak-koreai atomdosszié békés rendezése volt.

Ban tagja volt a két Korea által a kilencvenes évek elején fölállított nukleáris ellenőrző bizottságnak, s részt vett az észak-koreai atomprogram leállítását célzó, ámde évek óta akadozó hatoldalú nemzetközi tárgyalásokon is.

Ban Ki Mun 2006 februárjában jelentette be, hogy indul az ENSZ főtitkári posztért, amelyet ez év december 31-ig Kofi Annan tölt be. Ban az első dél-koreai politikus, aki megpályázta a világszevezet főtitkári posztját. A Biztonsági Tanácsban tartott mind a négy próbaszavazáson diadalmaskodott, emellett pedig bírja a BT öt állandó tagjának támogatását is, így minden bizonnyal ő lesz az, akit a tanács az október 9-i végső szavazást követően javasolni fog a Közgyűlés számára.

Kritikusai szerint a dél-koreai külügyminiszter országa gazdasági befolyását felhasználva vált egyedüli esélyesévé a főtitkári pozícióért folytatott küzdelemben, a politikus azonban alaptalannak minősítette a Washington Post által közölteket.

A hatvankét éves politikus nős, egy fia és két lánya van. Érdekesség, hogy két lánya szintén az ENSZ-ben dolgozik.

Próbaszavazásokat nyert

Ban Ki Mun egy júliusi és egy szeptemberi próbaszavazás szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyértelmű favoritja a világszervezet főtitkárának pozíciójára. Ban kulcsszerepet játszott az Észak-Korea lefegyverzését célzó, eddig teljesen eredménytelen hatoldalú tárgyalások megszervezésében.

Hivatalos önéletrajza szerint fő célja a Koreai-félsziget békéjének megteremtése. A korán ébredők közé tartozik, már 2006. februárjában jelezte, hogy érdekelné a poszt. Úgy látszik, az elmúlt hét hónapban támogatókat is sikerült szereznie.

Kofi Annan posztjára esélyesnek tartották még Dzsajanta Danapalát (Sri Lanka), Surakiart Sathirathait (Thaiföld), Sasi Tarurt (India), Zeid Al-Huszein herceget (Jordánia), Alexander Kwasniewskit (Lengyelország), Bill Clintont (USA) és Vaira Vike-Freibargát (Lettország).

Az eddigi ENSZ-főtitkárok
Trygve LIE (Norvégia) - 1946 február-1952 november (lemondott)
Dag HAMMARSKJÖLD (Svédország) - 1953 április-1961 szeptember (repülőgép-szerencsétlenség következtében meghalt Afrikában)
Sithu U THANT (Burma, ma Mianmar) - 1961 novembertől ügyvezető főtitkár, majd 1962 november-1971 december
Kurt WALDHEIM (Ausztria) 1972 január-1981 december
Javier PÉREZ de CUÉLLAR (Peru) 1982 január-1991 december
Butrosz BUTROSZ GÁLI (Egyiptom) 1992 január-1996 december
Kofi ANNAN (Ghána) 1997 január-2006 december