Jusztina
1 °C
16 °C

Felszólításra sem mondanak le az ENSZ-funkcionáriusok

2007.02.01. 06:43
A vezető ENSZ-tisztségviselők többsége dacol a világszervezet új főtitkárának felszólításával, hogy mondjanak le tisztségükről, átadva helyüket újonnan kinevezendő személyeknek - közölte egy ENSZ-szóvivő, utalva a világszervezet átalakításának útjában álló akadályokra.

Michele Montas helyi idő szerint szerdán az ENSZ New York-i székhelyén elmondta: a január elsején hivatalba lépett Ban Ki Mun főtitkár az új vezetői csapat felállításának meggyorsítása végett január negyedikén 58 vezető tisztségviselőt levélben felszólított arra, hogy ajánlják fel lemondásukat. Az érintett személyek - általában főtitkárhelyettesek - egy része a New York-i központban dolgozik, a többiek a világszervezet valamelyik szakosított intézményében.

A harmada mondott igent

Csaknem négy hét elteltével 20 tisztségviselő már eleget tett a felszólításnak, a többség - 38 személy - azonban nem. Nevüket a szóvivő egyelőre nem hozta nyilvánosságra. Az érintett tisztségviselők többsége határozott idejű szerződés alapján dolgozik, amely február végén úgyis lejár. Ban Ki Mun mindenesetre folytatja az új vezetők kinevezését - tette hozzá a szóvivő. A jelenleg Afrikában tartózkodó ENSZ-főtitkár eddig csak néhány új vezető tisztségviselőt nevezett ki, de a jövő héten több új kinevezést is bejelenthet.

Kentek a meteorológusok

Az ENSZ tisztségviselők hírnevét öregbítette a múlt héten kipattant botrány is, amikor egy korábbi, négy éves ügy dokumentációja jutott a sajtó kezébe. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének volt vezetői dollármilliókat költöttek arra, hogy a tagországok képviselőinek megkenésével hatalomra segítsék a mostani főtitkárt, a francia Michel Jarraud-t. A világ időjárásával és a klímaváltozással kapcsolatos ENSZ-kutatásokat irányító genfi székhelyű szervezet főtitkár-választásának háttere egy bizalmasnak minősített könyvvizsgálói jelentés kiszivárogtatása után került nyilvánosságra.