Judit
2 °C
7 °C

Felszólításra sem mondanak le az ENSZ-funkcionáriusok

2007.02.01. 06:43
A vezető ENSZ-tisztségviselők többsége dacol a világszervezet új főtitkárának felszólításával, hogy mondjanak le tisztségükről, átadva helyüket újonnan kinevezendő személyeknek - közölte egy ENSZ-szóvivő, utalva a világszervezet átalakításának útjában álló akadályokra.

Michele Montas helyi idő szerint szerdán az ENSZ New York-i székhelyén elmondta: a január elsején hivatalba lépett Ban Ki Mun főtitkár az új vezetői csapat felállításának meggyorsítása végett január negyedikén 58 vezető tisztségviselőt levélben felszólított arra, hogy ajánlják fel lemondásukat. Az érintett személyek - általában főtitkárhelyettesek - egy része a New York-i központban dolgozik, a többiek a világszervezet valamelyik szakosított intézményében.

A harmada mondott igent

Csaknem négy hét elteltével 20 tisztségviselő már eleget tett a felszólításnak, a többség - 38 személy - azonban nem. Nevüket a szóvivő egyelőre nem hozta nyilvánosságra. Az érintett tisztségviselők többsége határozott idejű szerződés alapján dolgozik, amely február végén úgyis lejár. Ban Ki Mun mindenesetre folytatja az új vezetők kinevezését - tette hozzá a szóvivő. A jelenleg Afrikában tartózkodó ENSZ-főtitkár eddig csak néhány új vezető tisztségviselőt nevezett ki, de a jövő héten több új kinevezést is bejelenthet.

Kentek a meteorológusok

Az ENSZ tisztségviselők hírnevét öregbítette a múlt héten kipattant botrány is, amikor egy korábbi, négy éves ügy dokumentációja jutott a sajtó kezébe. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének volt vezetői dollármilliókat költöttek arra, hogy a tagországok képviselőinek megkenésével hatalomra segítsék a mostani főtitkárt, a francia Michel Jarraud-t. A világ időjárásával és a klímaváltozással kapcsolatos ENSZ-kutatásokat irányító genfi székhelyű szervezet főtitkár-választásának háttere egy bizalmasnak minősített könyvvizsgálói jelentés kiszivárogtatása után került nyilvánosságra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?