Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kétértelmű ENSZ-határozat Irakról

2002.11.07. 11:59
Franciaország és Oroszország továbbra is azt kifogásolja, hogy az új, amerikai kezdeményezésre megfogalmazott ENSZ határozattervezet még mindig kétértelmű részeket tartalmaz. Az amerikaiak egyre türelmetlenebbek, a franciák még egy határozatot szeretnének.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójoggal rendelkező tagjai közül Franciaország és Oroszország továbbra sem fogadja el az amerikaiak által beterjesztett határozattervezet minden pontját. A franciák és az oroszok aggályosnak tartják az "Iraknak komoly következményekkel kell szembenéznie, ha nem működik együtt a fegyverzetellenőrökkel" mondatot, mert ez szerintük több módon is értelmezhető.

Az ENSZ határozat az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelésének módjáról szólna. Putyin és Chirac szerint a határozattervezet "sokat fejlődött" az előzőekhez képest, de továbbra is elleneznek minden olyan kitételt, amely automatikus megtorló akciókat helyezne kilátásba, ha Irak nem működne együtt az ellenőrökkel.

A franciák még egy határozatot szeretnének

Franciaország egy másik, független ENSZ határozatot is szeretne látni, amelyben pontosan szabályoznák, hogy Iraknak milyen szankciókkal kellene szembenéznie, ha nem működik együtt. Ugyanakkor a BBC úgy értesült, hogy az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője, Hans Blix két héten belül Irakba érkezik, és valószínűleg azonnal megkezdi munkáját.

Türelmetlen Egyesült Államok

Elemzők szerint az Egyesült Államok egyre türelmetlenebb és minél előbb szeretné elfogadtatni a nyolc hete készülő új tervezetet, amely már a harmadik szövegváltozatnál tart. Washington szerint a tervezet az "utolsó lehetőséget kínálja Iraknak", hogy kimutathassa együttműködési szándékát. Az elemzők attól tartanak, ha a Biztonsági Tanács nem fogadja el ezt a változatot, akkor az Egyesült Államok az ENSZ felhatalmazása nélkül támadja meg Irakot. Nagy-Britannia azt javasolta az amerikaiaknak, hogy szerezzenek széleskörű, nemzetközi támogatást az új határozat megszavazásához. Ugyanis az Egyesült Államok több szövetségese csak ENSZ felhatalmazás esetén adja át légibázisait egy esetleges Irak elleni akcióhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?