Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az ENSZ BT azonalli tűzszünetre szólította fel Izraelt és Libanont

2006.08.12. 11:26
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken több hetes tárgyalások után egyhangúlag elfogadta az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet közötti fegyveres konfliktus beszüntetését célzó határozatát, mely felhívja a feleket a hadműveletek azonalli leállítására. Izrael kormányfője elvben elfogadta a határozatot, de a kormánydöntésig folytatja offenzíváját.

A határozatban a Biztonsági Tanács felhív "az ellenségeskedések teljes beszüntetésére", amelynek alapja "a Hezbollah valamennyi támadásának és Izrael valamennyi támadó hadműveletének azonnali leállítása". A BT felhatalmazta az ENSZ-nek legfeljebb 15 ezer fővel megerősített Ideiglenes Libanoni Haderejét (UNIFIL) a tűzszünet felügyeletére, amelyet minden szükséges intézkedéssel felruházott, hogy kötelezettségének eleget tegyen.

Fegyverembargó Libanonra

A BT fegyverembargót vetett ki Libanonra - amelynek értelmében a libanoni hadseregen és az ENSZ-csapatokon kívül egyetlen más "személynek vagy entitásnak" tilos fegyvert vagy katonai felszerelést szállítani -, valamint felkérte a libanoni kormányt, hogy telepítsen csapatokat a jelenleg a Hezbollah által ellenőrzött déli országrészbe és akadályozza meg, hogy a szervezet bármilyen fegyverhez jusson.

A határozat Izraelt arra kérte fel, hogy a harcok megszűnésével vonja vissza haderejét Dél-Libanonból, párhuzamosan a libanoni és az ENSZ-erők odatelepítésével. Az ENSZ BT felszólította a Hezbollah által elrabolt két izraeli katona feltétel nélküli szabadon engedésére és bátorítja az Izraelben fogva tartott libanoniak ügyének megoldását.

Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak 30 napja van rá, hogy az 1975-1990 között zajlott libanoni polgárháborút lezáró taífi egyezmény és korábbi ENSZ-határozatok alapján javaslatokat terjesszen be a milíciák lefegyverzésére és a határok meghúzására, különösen a vitatott szakaszokon, beleértve a Sebaa-tanyák térségét is.

Elvben elfogadták a határozatot

Ehud Olmert izraeli kormányfő elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozattervezetet, és javasolni fogja kormányának, hogy következő, vasárnapi ülésén fogadja el a dokumentumot - közölte Gideon Mérir vezető külügyminisztériumi tisztviselő. Egy nevének elhallgatását kérő izraeli illetékes szerint az izraeli offenzíva azonban a vasárnapi kormánydöntésig folytatódik.

A libanoni kormány szombati ülésén tárgyalja meg az ENSZ-határozatot - közölte péntek éjjel, még a dokumentum elfogadása előtt egy libanoni kormányilletékes, míg más libanoni hivatalos forrás szerint a kabinet el is fogadja a dokumentumban foglaltakat.

Elvben a libanoni kormánynak el kellene fogadnia a határozatot, mivel a dokumentum eleget tesz a főbb követeléseinek. Bejrút támogatta a Libanoni Ideiglenes ENSZ Erő (UNIFIL) létszámának 15 ezer főre történő növelését a jelenlegi 2000-ről. A szöveg - Libanon határozott kérésére - előirányozza az izraeli kivonulást Libanonból, ami nem szerepelt a Franciaország és az Egyesült Államok által benyújtott eredeti változatban.

Folytatódik az izraeli offenzíva

Izraeli harci gépek szombatra virradóra ismét bombáztak dél- és észak-libanoni célpontokat, többen meghaltak - közölték biztonsági forrásból. Folytatódtak a szárazföldi hadműveletek is, az izraeli hadsereg minden eddiginél mélyebben hatolt be Libanonba. A Dél-Libanonban előrenyomuló izraeli csapatok már 11 kilométerre járnak az izraeli-libanoni határtól.

Biztonsági források közlése szerint izraeli harci gépek rakétákkal lőtték a Szúr közelében fekvő Rasaf falut néhány órával azután, hogy heves összecsapások voltak a körzetben az izraeli erők és a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei között. A rendőrség közlése szerint az izraeli rakétatámadásnak összesen tizenöt halottja és sebesültje van.

Az utolsó nyitva álló libanoni-szíriai határátkelő körzetét is támadta szombat hajnalban az izraeli légierő, csaknem lehetetlenné téve a háború egy hónapja alatt folyamatosan üzemelő állomás megközelítését - közölték libanoni biztonsági forrásból.

A Hezbollah szombat reggel mintegy húsz rakétát lőtt ki Észak-Izraelre. Szombati közleményük szerint Dél-Libanonban, az izraeli határtól 3 kilométerre fekvő Taibéban harcképtelenné tettek négy, Merkava típusú izraeli harckocsit, a támadásnak a legénység több tagja áldozatul esett.