Árpád
-2 °C
4 °C

Parlamenti elnökök világtalálkozója New Yorkban

2000.08.31. 09:52
Nyilvános felháborodást keltett, hogy Amerika megtagadta a kubai, a jugoszláv és az iráni parlamenti vezetők beutazását az USA-ba, az ENSZ parlamenti elnökök világtalálkozójára. Az amerikai törvényhozás képviselői szintén nem tisztelték meg jelenlétükkel a tanácskozást.
Tibeti aktivisták tüntetése Li Peng beszéde alatt a találkozó helyszínén
Nyilvános tiltakozással nyílt meg szerdán New Yorkban az ENSZ-székházban a parlamenti elnökök világtalálkozója: a konferencia szerint az, hogy az Egyesült Államok nem engedélyezte a kubai, a jugoszláv és az iráni parlamenti vezetők beutazását az országba, ellentétes az ENSZ és az Interparlamentáris Unió (IPU) alapelveivel. Az Egyesült Államok külön indoklás nélkül utasította vissza az említett személyeknek a beutazási engedély megadását, egy tisztviselő szerint az amerikai nemzeti érdekek védelmében jártak el.

Az amerikai illetékesek Ricardo Alarcónek, a kubai nemzetgyűlés elnökének azért nem adtak beutazási vízumot, mert az utóbbi napokban éles szópárbaj bontakozott ki Washington és Havanna között azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakorisággal tagadják meg a kubai hatóságok a kiutazás engedélyezését azon állampolgáraiktól, akiknek már van amerikai beutazási vízumuk. A jugoszláv tövényhozás elnöke, Srdja Bozovic az USA budapesti nagykövetségén folyamodott vízumért, de az amerikaiak megtagadták annak kiadását.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár
"Nagy fokú toleranciára lenne szükség"
A konferencia nevében a találkozó elnöke, Nadzsma Heptulla - az indiai felsőház elnökhelyettese - olvasta fel az állásfoglalást, amely szerint a parlamenti vezetők kizárása a millenniumi rendezvényről nincsen összhangban a parlamenti működési elvekkel sem. A péntekig tartó tanácskozáson 141 ország törvényhozásának képviselője vesz részt, Magyarországot Áder János házelnök képviseli.

Amerika nem képviselteti magát

A három napig tartó történelmi világtalálkozó másik ,,furcsasága", amely a Clinton-kormány diszkriminatív vízumdöntései mellett ugyancsak értetlenséget, sőt elégedetlenséget váltott ki, az, hogy az Egyesült Államok nem küldött képviselőt a konferenciára. A meghívót még csak válaszra sem méltatta sem Dennis Hasters képviselőházi elnök, sem Trent Lott, a szenátus többségi elnöke, amit az IPU és annak tagjai bosszantónak tartanak - mondta Santiago Romero, az IPU New York-i irodavezetője. Romero szerint sajnálatra méltó, hogy a világ leghatalmasabb állama nincs képviselve az eseményen.

Magyarországot Áder János képviseli
Kofi Annan ENSZ-főtitkár a tanácskozás résztvevőit köszöntő beszédében egyebek közt kitért arra: a világ országainak parlamenti elnökei hatékonyan hozzájárulhatnak a nemzetközi szervezetek átláthatóságának a növeléséhez. ,,Nagy szükség van a nemzetközi kapcsolatok parlamentáris szemléletének meghonosodására" - fogalmazott Annan, és úgy vélekedett: a parlamenti elnököknek éppen pozíciójuknál fogva érzékenynek kell lenniük a mindenkori kisebbségben maradók szempontjaira, és nagy fokú toleranciának kell jellemeznie őket - hiszen ők saját hazájukban olyan törvényhozó testület élén állnak, amely nem csupán a kormányzatot, hanem az ellenzéket is képviseli.

Magyarországot Áder János képviseli

A parlamenti elnökök világtalálkozóján Magyarország képviseletében Áder János, az Országgyűlés elnöke a szerdai nyitó napon másodikként, a japán törvényhozási elnök után mondta el beszédét. ,,Az idén ezeréves születésnapját ünneplő Magyarország, amely jelentős szerepet vállalt a vasfüggöny lebontásában, nagy utat tett meg az elmúlt tíz évben" - mondta nyitóbeszédében Áder János.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?