Vilhelmina
11 °C
28 °C

Parlamenti elnökök világtalálkozója New Yorkban

2000.08.31. 09:52
Nyilvános felháborodást keltett, hogy Amerika megtagadta a kubai, a jugoszláv és az iráni parlamenti vezetők beutazását az USA-ba, az ENSZ parlamenti elnökök világtalálkozójára. Az amerikai törvényhozás képviselői szintén nem tisztelték meg jelenlétükkel a tanácskozást.
Tibeti aktivisták tüntetése Li Peng beszéde alatt a találkozó helyszínén
Nyilvános tiltakozással nyílt meg szerdán New Yorkban az ENSZ-székházban a parlamenti elnökök világtalálkozója: a konferencia szerint az, hogy az Egyesült Államok nem engedélyezte a kubai, a jugoszláv és az iráni parlamenti vezetők beutazását az országba, ellentétes az ENSZ és az Interparlamentáris Unió (IPU) alapelveivel. Az Egyesült Államok külön indoklás nélkül utasította vissza az említett személyeknek a beutazási engedély megadását, egy tisztviselő szerint az amerikai nemzeti érdekek védelmében jártak el.

Az amerikai illetékesek Ricardo Alarcónek, a kubai nemzetgyűlés elnökének azért nem adtak beutazási vízumot, mert az utóbbi napokban éles szópárbaj bontakozott ki Washington és Havanna között azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakorisággal tagadják meg a kubai hatóságok a kiutazás engedélyezését azon állampolgáraiktól, akiknek már van amerikai beutazási vízumuk. A jugoszláv tövényhozás elnöke, Srdja Bozovic az USA budapesti nagykövetségén folyamodott vízumért, de az amerikaiak megtagadták annak kiadását.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár
"Nagy fokú toleranciára lenne szükség"
A konferencia nevében a találkozó elnöke, Nadzsma Heptulla - az indiai felsőház elnökhelyettese - olvasta fel az állásfoglalást, amely szerint a parlamenti vezetők kizárása a millenniumi rendezvényről nincsen összhangban a parlamenti működési elvekkel sem. A péntekig tartó tanácskozáson 141 ország törvényhozásának képviselője vesz részt, Magyarországot Áder János házelnök képviseli.

Amerika nem képviselteti magát

A három napig tartó történelmi világtalálkozó másik ,,furcsasága", amely a Clinton-kormány diszkriminatív vízumdöntései mellett ugyancsak értetlenséget, sőt elégedetlenséget váltott ki, az, hogy az Egyesült Államok nem küldött képviselőt a konferenciára. A meghívót még csak válaszra sem méltatta sem Dennis Hasters képviselőházi elnök, sem Trent Lott, a szenátus többségi elnöke, amit az IPU és annak tagjai bosszantónak tartanak - mondta Santiago Romero, az IPU New York-i irodavezetője. Romero szerint sajnálatra méltó, hogy a világ leghatalmasabb állama nincs képviselve az eseményen.

Magyarországot Áder János képviseli
Kofi Annan ENSZ-főtitkár a tanácskozás résztvevőit köszöntő beszédében egyebek közt kitért arra: a világ országainak parlamenti elnökei hatékonyan hozzájárulhatnak a nemzetközi szervezetek átláthatóságának a növeléséhez. ,,Nagy szükség van a nemzetközi kapcsolatok parlamentáris szemléletének meghonosodására" - fogalmazott Annan, és úgy vélekedett: a parlamenti elnököknek éppen pozíciójuknál fogva érzékenynek kell lenniük a mindenkori kisebbségben maradók szempontjaira, és nagy fokú toleranciának kell jellemeznie őket - hiszen ők saját hazájukban olyan törvényhozó testület élén állnak, amely nem csupán a kormányzatot, hanem az ellenzéket is képviseli.

Magyarországot Áder János képviseli

A parlamenti elnökök világtalálkozóján Magyarország képviseletében Áder János, az Országgyűlés elnöke a szerdai nyitó napon másodikként, a japán törvényhozási elnök után mondta el beszédét. ,,Az idén ezeréves születésnapját ünneplő Magyarország, amely jelentős szerepet vállalt a vasfüggöny lebontásában, nagy utat tett meg az elmúlt tíz évben" - mondta nyitóbeszédében Áder János.