Benedek
-5 °C
5 °C

Az ENSZ gyorssegélyt kér az afgánoknak

2001.09.27. 20:22
Félmilliárd dollárnyi gyorssegélyt sürget az afgán menekültek számára Kofi Annan, az ENSZ-főtitkára. Afganisztánban több mint hétmillió embert fenyeget éhínség, és a várható háború elől másfél millióan menekülhetnek külföldre.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár 584 millió dollár sürgés segélyt kért csütörtöki felhívásában afgánok milliói számára, akik a világszervezet megfogalmazása szerint immár a földkerekség legsúlyosabb humanitárius válságával néznek szembe.

A főtitkár a világszervezet egy új, fél évre szóló akciótervére keres fedezetet. A segélyprogram egyaránt szolgálná az Afganisztán területén éhínség fenyegette 7,5 millió ember javát és az esetleges amerikai katonai csapás elől a környező országokba menekült afgánokét, akiknek száma elérheti a másfél milliót is.

A háborús fenyegetés miatt már most tízezrek hagyták el otthonukat, és indultak meg Irán és Pakisztán felé. Kabul félig üresen áll. Súlyosbítja a helyzetet, hogy - szintén a szövetséges támadástól tartva - a legtöbb segélyszervezet maga is elhagyta az országot.

Aszályra háború

Az évtizedes háborúskodás és a három éve tartó aszály következményeként már eddig is afgánok millióinek túlélése függött a külföldi segélyektől, de a helyzet sokkal rosszabbra fordult a szeptember 11-i terrortámadás után - jegyezte meg a Reuters.

A kabuli rádió cáfolta csütörtökön azokat a híreket, amelyek szerint élelmiszerhiány alakult ki Kabulban és a jelentősebb tartományokban.