Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Szép, új világot építene az ENSZ

2000.09.09. 13:20
A világ száznyolcvanöt vezetője adta nevét ahhoz a nyilatkozathoz, amely az ENSZ harmadik évezredbeli szerepét hivatott kijelölni. A csúcstalálkozó zárónapján elfogadott dokumentum a világszervezetet vezérlő fő elvek és értékek összegzése mellett a szegénység, a háborúk, a környezetszennyezés, és az emberi jogok megsértésének problémáit taglalja. Szó esik Afrika gondjairól és az ENSZ megerősítéséről is.
A világ száznyolcvanöt vezetője adta nevét ahhoz a nyilatkozathoz, amely az ENSZ harmadik évezredbeli szerepét hivatott kijelölni
A nyilatkozat első fejezete ,,békésebb, virágzóbb, igazságosabb világ" mellett tesz hitet, kiemelve az emberi méltóság, az egyenlőség és szabadság elvének fontosságát. Felszólít a népek önrendelkezési jogának és az alapvető emberi jogok tiszteletben tartására. Ugyanakkor megerősíti az államok szuverenitását és egyenlőségét, hangsúlyozva: a vitás kérdéseket a nemzetközi jog alapján kell rendezni. A dokumentum felszólítja a tagállamokat, csatlakozzanak a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló római egyezményhez.

A szegénység és a háborúk elleni küzdelemre szólítanak fel

A zárónyilatkozat előirányozza, hogy a nemzetközi fejlesztési finanszírozás kérdéskörének megvitatása érdekében 2001-ben kormányközi értekezletet kell tartani. Külön üdvözli azt a kezdeményezést, hogy jövő májusban tartsák meg a harmadik ENSZ-értekezletet a fejlődésben leginkább elmaradott országok ügyében. A nyilatkozat szorgalmazza a legsúlyosabban eladósodott országok adósságainak elengedését - ahhoz a feltételhez kötve, hogy a források felszabadulása révén valósítsanak meg nyomorenyhítő programokat.

A dokumentum célul tűzi ki, hogy 2015-re csökkenjen a felére a világ olyan lakosainak a száma, akik napi egy dollár vagy annál kevesebb bevételből tengődnek, éheznek, vagy nem jutnak tiszta ivóvízhez. 2015-re el kellene érni, hogy minden gyermeknek módjában álljon elvégezni az általános iskolát, és meg kell állítani az AIDS terjedését. 2020-ra lényegesen kell javítani legalább százmillió olyan ember életkörülményein, aki jelenleg nagyvárosok nyomornegyedeiben lakik.

Hangsúlyozza a konfliktusmegelőzés fontosságát, de kitér a békefenntartó tevékenységhez szükséges források biztosításának fontosságára is. Előirányozza a Biztonsági Tanács átfogó reformját és a hágai Nemzetközi Bíróság megerősítését, bár a BT-reform mikéntjét illetően a tagoknak még nem sikerült megegyezniük; alighanem létszámnövelésre lesz azonban szükség. A dokumentum nagyobb fokú összehangoltságot sürget az ENSZ, a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, és a Kereskedelmi Világszervezet tevékenysége között.

További kétoldalú találkozókra is sor került

A gyűlés utolsó napján találkozó Putyin orosz és Castro kubai elnök megegyeztek, hogy bővíteni fogják az országaik közötti gazdasági kapcsolatokat, amelyek a Szovjetunió széthullásakor a minimumra szűkültek. Az ötvenperces tanácskozást követően Igor Ivanov orosz külügyminiszter közölte: Putyin még az idén Kubába látogat.

Bill Clinton és Csiang Cö-min
Elsősorban Kína WTO-tagságátról volt szó
Bill Clinton, az Egyesült Államok elnöke és Csiang Cö-min kínai elnök találkozóján elsősorban Kína reménybeli kereskedelmi világszervezeti (WTO) tagságáról volt szó. A két államfő érintette a tömegpusztító fegyverek korlátozásának, továbbá Észak-Koreának, és az emberi jogoknak a kérdését is. Meg nem erősített értesülések szerint Clinton buzdította a kínai elnököt: kezdjen tárgyalásokat a tajvani vezetéssel annak ellenére, hogy Tajpej a sziget és a kontinentális Kína egyesítése ügyében a pekingitől eltérő nézeteket hangoztat.

Nem történt előrelépés Jeruzsálem ügyében

Amerikai források szerint Clinton ismét kilátásba helyezte közvetítését az izraeli-palesztin béke érdekében, de Jasszer Arafat palesztin elnök elhagyta New Yorkot anélkül, hogy Ehud Barak izraeli kormányfővel találkozott volna. Arafat Gázába repült, ahol a Reuters szerint várhatóan a palesztin állam tervezett kikiáltásának elnapolásáról dönt a palesztin Központi Tanács. Barak pénteken a katari emírrel találkozott - ez volt az első találkozó a katari uralkodó és egy izraeli vezető között.

A világszervezet Biztonsági Tanácsának 15 tagja támogatta Kofi Annan főtitkárnak a békefenntartó műveletek erősítésére vonatkozó előterjesztését. Oroszország és Kína csak azzal a megszorítással támogatta az előterjesztést, hogy a békefenntartó küldetések során az ENSZ nem avatkozhat egyes országok belső ügyeibe.

Az olaj a millenniumi csúcsra is beszivárgott
Kofi Annan is felszólalt a zárónapon a rekordmagas olajárak ellen. Az ENSZ főtitkára sürgette az olajkitermelő országokat, vegyék számításba, milyen hatással van az olajárak magasba szökése a fejlődő országokra; Annan szerint azok a szegényebb államok járnak a legrosszabbul, amelyek még csak most kezdenek magukhoz térni a legutóbbi pénzügyi világválság okozta sokkból. Bill Clinton amerikai elnök szerint egy esetleges, az olaj magas ára által okozott visszaesés az amerikai gazdaságban katasztrofális hatással lehet más országokra is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!