Diána
12 °C
27 °C

Szép, új világot építene az ENSZ

2000.09.09. 13:20
A világ száznyolcvanöt vezetője adta nevét ahhoz a nyilatkozathoz, amely az ENSZ harmadik évezredbeli szerepét hivatott kijelölni. A csúcstalálkozó zárónapján elfogadott dokumentum a világszervezetet vezérlő fő elvek és értékek összegzése mellett a szegénység, a háborúk, a környezetszennyezés, és az emberi jogok megsértésének problémáit taglalja. Szó esik Afrika gondjairól és az ENSZ megerősítéséről is.
A világ száznyolcvanöt vezetője adta nevét ahhoz a nyilatkozathoz, amely az ENSZ harmadik évezredbeli szerepét hivatott kijelölni
A nyilatkozat első fejezete ,,békésebb, virágzóbb, igazságosabb világ" mellett tesz hitet, kiemelve az emberi méltóság, az egyenlőség és szabadság elvének fontosságát. Felszólít a népek önrendelkezési jogának és az alapvető emberi jogok tiszteletben tartására. Ugyanakkor megerősíti az államok szuverenitását és egyenlőségét, hangsúlyozva: a vitás kérdéseket a nemzetközi jog alapján kell rendezni. A dokumentum felszólítja a tagállamokat, csatlakozzanak a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló római egyezményhez.

A szegénység és a háborúk elleni küzdelemre szólítanak fel

A zárónyilatkozat előirányozza, hogy a nemzetközi fejlesztési finanszírozás kérdéskörének megvitatása érdekében 2001-ben kormányközi értekezletet kell tartani. Külön üdvözli azt a kezdeményezést, hogy jövő májusban tartsák meg a harmadik ENSZ-értekezletet a fejlődésben leginkább elmaradott országok ügyében. A nyilatkozat szorgalmazza a legsúlyosabban eladósodott országok adósságainak elengedését - ahhoz a feltételhez kötve, hogy a források felszabadulása révén valósítsanak meg nyomorenyhítő programokat.

A dokumentum célul tűzi ki, hogy 2015-re csökkenjen a felére a világ olyan lakosainak a száma, akik napi egy dollár vagy annál kevesebb bevételből tengődnek, éheznek, vagy nem jutnak tiszta ivóvízhez. 2015-re el kellene érni, hogy minden gyermeknek módjában álljon elvégezni az általános iskolát, és meg kell állítani az AIDS terjedését. 2020-ra lényegesen kell javítani legalább százmillió olyan ember életkörülményein, aki jelenleg nagyvárosok nyomornegyedeiben lakik.

Hangsúlyozza a konfliktusmegelőzés fontosságát, de kitér a békefenntartó tevékenységhez szükséges források biztosításának fontosságára is. Előirányozza a Biztonsági Tanács átfogó reformját és a hágai Nemzetközi Bíróság megerősítését, bár a BT-reform mikéntjét illetően a tagoknak még nem sikerült megegyezniük; alighanem létszámnövelésre lesz azonban szükség. A dokumentum nagyobb fokú összehangoltságot sürget az ENSZ, a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, és a Kereskedelmi Világszervezet tevékenysége között.

További kétoldalú találkozókra is sor került

A gyűlés utolsó napján találkozó Putyin orosz és Castro kubai elnök megegyeztek, hogy bővíteni fogják az országaik közötti gazdasági kapcsolatokat, amelyek a Szovjetunió széthullásakor a minimumra szűkültek. Az ötvenperces tanácskozást követően Igor Ivanov orosz külügyminiszter közölte: Putyin még az idén Kubába látogat.

Bill Clinton és Csiang Cö-min
Elsősorban Kína WTO-tagságátról volt szó
Bill Clinton, az Egyesült Államok elnöke és Csiang Cö-min kínai elnök találkozóján elsősorban Kína reménybeli kereskedelmi világszervezeti (WTO) tagságáról volt szó. A két államfő érintette a tömegpusztító fegyverek korlátozásának, továbbá Észak-Koreának, és az emberi jogoknak a kérdését is. Meg nem erősített értesülések szerint Clinton buzdította a kínai elnököt: kezdjen tárgyalásokat a tajvani vezetéssel annak ellenére, hogy Tajpej a sziget és a kontinentális Kína egyesítése ügyében a pekingitől eltérő nézeteket hangoztat.

Nem történt előrelépés Jeruzsálem ügyében

Amerikai források szerint Clinton ismét kilátásba helyezte közvetítését az izraeli-palesztin béke érdekében, de Jasszer Arafat palesztin elnök elhagyta New Yorkot anélkül, hogy Ehud Barak izraeli kormányfővel találkozott volna. Arafat Gázába repült, ahol a Reuters szerint várhatóan a palesztin állam tervezett kikiáltásának elnapolásáról dönt a palesztin Központi Tanács. Barak pénteken a katari emírrel találkozott - ez volt az első találkozó a katari uralkodó és egy izraeli vezető között.

A világszervezet Biztonsági Tanácsának 15 tagja támogatta Kofi Annan főtitkárnak a békefenntartó műveletek erősítésére vonatkozó előterjesztését. Oroszország és Kína csak azzal a megszorítással támogatta az előterjesztést, hogy a békefenntartó küldetések során az ENSZ nem avatkozhat egyes országok belső ügyeibe.

Az olaj a millenniumi csúcsra is beszivárgott
Kofi Annan is felszólalt a zárónapon a rekordmagas olajárak ellen. Az ENSZ főtitkára sürgette az olajkitermelő országokat, vegyék számításba, milyen hatással van az olajárak magasba szökése a fejlődő országokra; Annan szerint azok a szegényebb államok járnak a legrosszabbul, amelyek még csak most kezdenek magukhoz térni a legutóbbi pénzügyi világválság okozta sokkból. Bill Clinton amerikai elnök szerint egy esetleges, az olaj magas ára által okozott visszaesés az amerikai gazdaságban katasztrofális hatással lehet más országokra is.