Botrányt okozott a félárbocos javaslat

2011.09.12. 21:41

Az Európai Parlament legalább száz képviselője fog levélben magyarázatot és retorziót követelni az Európai Bizottságtól az energiaügyi biztos előző heti javaslata miatt, miszerint a túlságosan eladósodott európai országok zászlaját büntetésképpen félárbocra kellene ereszteni az uniós intézmények épületei előtt.

Bár az EU-bizottság szinte azonnal elvetette a német Günther Oettinger felvetését, a feldühödött EP-képviselők levelükben azt is megpendítették, hogy ha a biztos "nem alkalmas arra, hogy minden (európai uniós) polgárt képviseljen", akkor mondjon le tisztségéről, olvasható a levél tartalmáról kiadott hétfői közleményben.

"Az eladósodott országok megalázását tekinteni a válság megoldásának szembemegy az európai értékekkel. A Bizottságnak szankciókat kell hoznia" a javaslattevővel szemben, jelentette ki a levélíró kampány egyik résztvevője, egy belga szocialista képviselő, Marc Tarabella. Szerinte egy görög állampolgár megalázása a nemzeti szimbólumain keresztül nem éppen a legalkalmasabb megoldás az országa gazdaságának beindítására. "Vajon mi lenne a következő lépés? Felszólítani az eladósodott országok polgárait, hogy hordjanak valami megkülönböztető jelet, például fekete szalagot?" - tette fel a költői kérdést a szocialista politikus.

A képviselők által aláírt levelet még ezen a héten eljuttatják az EU-bizottsághoz. Oettinger - aki Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke és a CDU-ban a pártelnök Merkel helyettese volt, mielőtt uniós biztossá nevezték ki - azzal indokolta különös javaslatát, hogy a notórius adósokkal szemben eddig indítványozott szankciók nem bizonyultak célravezetőnek.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.