Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Deutsch: Nem nyilatkozom primitív szinten

2011.11.09. 15:34
"Egy jóindulatú, nagy munkabírású, esendő, kedves, sportrajongó, lakótelepi srác" – így jellemzi magát Deutsch Tamás. A Fidesz európai parlamenti képviselője Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán közül inkább Tompos Kátyát választaná, Orbán Viktorral pedig nem voltak kollégiumi szobatársak, de 1987 óta barátok, "mindegy, hogyan alakul az életük". Az MTK elnöke szerint klubja szórakoztató, látványos focival szeretné visszacsalogatni a nézőket. Deutsch EP-képviselőként részt vesz a Magyarország által elérhető regionális fejlesztési források maximalizálásában. 1989-es prágai hőstettéről is új részletet árul el az Index olvasóinak kérdéseire.

Creepi: Miért nyilatkozik ön ilyen primitív szinten? Már több nyilatkozatát olvastam és meg vagyok rökönyödve, hogy ezt ön és a Fidesz – mint a magyar nyelv ápolója – megengedheti magának.

Szerintem egyáltalán nem nyilatkozom „primitív szinten", legalábbis ami a stílust illeti - tartalmi kérdésekkel most nem foglalkoznék. Twitteres bejegyzéseim vaskos kifejezéseket is tartalmaznak, de ezt én helyénvalónak gondolom. Nekem így tetszik, ezt érzem őszintének. Ez a műfaj bőven megengedi ezt a stílust.

Fotó: Illyés Tibor

Gyurkó Attila: Olyan hatalmas a szája twitteren, hogy talán a Bécsi kapu már nem is megfelelő kifejezés rá. Mégis mit tud ön felmutatni, aminek ez köszönhető? Mit tett ön az országért az elmúlt 21 évben?

Meg ne haragudjon, kedves Attila, de szerintem orbitális tévedésben van! Nem gondolom, hogy csak azok szólalhatnak meg a saját ízlésük szerint a közösségi médiában, akik - ahogy Ön fogalmazott - mások szerint "fel tudnak mutatni" valamit, amit "tettek az országért". A webkettes világnak, a közösségi médiának pont ez a szépsége: MINDENKI szabadon és úgy mondhatja el, mi a véleménye, ahogy gondolja! Politikusként, közéleti szereplőként a Fidesz megalakítása óta azért szeretnék minden tőlem telhetőt megtenni, hogy a magyar polgárok szabadságban élhessenek.

Lazarus: Nem sok látható nyoma van az ön brüsszeli ténykedésének Mégis mivel foglalkozik ön az EU-ban, hogyan képviseli a magyar érdekeket? Mivel telik egy napja EP-képviselőként?

Biztos bennünk, európai parlamenti képviselőkben is van hiba, ha a közélet történései iránt érdeklődők jó része úgy érzi, keveset tud a munkánkról. A honlapomon naprakész információk találhatóak mindarról, amit európai parlamenti képviselőként csinálok. Az EP Regionális Fejlesztési és Költségvetési Ellenőrzési bizottságaiban dolgozom. Az elmúlt időszakban több más dolog mellett a Magyarország számára rendkívül fontos Duna Stratégia parlamenti előkészítésében vettem részt. Az elkövetkező másfél év legfontosabb feladata a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetés kidolgozása és elfogadása során a hazánk által elérhető regionális fejleszési források maximalizálása lesz.

Zero Toleransz: Mit szólna ahhoz, ha 2014-ben az MSZP nyerné a választásokat, és az alábbi személyeket tenné vezető pozíciókba: Lendvai Ildikó lenne a köztársasági elnök, Bárándy Gergely a főügyész (kinevezése előtt megszüntetné természetesen a párttagságát), Bárándy György lenne az új bírósági szervezet elnöke, Kis Péter a független ÁSZ elnöke (ő is kilépne az MSZP-ből), Mészáros Tamás lenne az NMHH elnöke, az MTI-t Farkasházy Tivadar igazgatná, és Mesterházy Attila dolgozná ki az új választási rendszert, amibe az ellenzéknek nem lenne beleszólása? Eközben új alkotmány is születne, amit névre szólóan osztanának ki az általános iskolákban. Nem érezné veszélyben a demokratikus rendszert?

Már ezt a hátborzongató névsort végigolvasva is veszélyben érzem a demokratikus rendszert. Komolyra fordítva a szót: ki volt 2005-ben az MSZP köztársaságielnök-jelöltje? Csak nem egy ízig-vérig pártember, a Horn-kormányban államtitkárként tevékenykedő politikus, Szili Katalin? Ki volt a rendszerváltoztatás utáni első, második és harmadik köztársasági elnök? Csak nem a volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, Göncz Árpád, az Antall-kormány volt minisztere, Mádl Ferenc, a volt MDF-es politikus, Sólyom László? Veszélyben volt ettől a demokratikus rendszer? Dehogy, dehogy, dehogy! Mindhároman köztiszteletnek örvendő elnökök voltak! Ki lett 2010-ben az Állami Számvevőszék alelnöke? Csak nem a volt szocialista országgyűlési képviselő, Warvasovszky Tihamér? Veszélyben van ettől a demokratikus rendszer? Nem, dehogy!

Fotó: deutsch.fidesz-eu.hu

B. Tamás: Mi a véleménye a - túlnyomóan baloldali beállítottságú - magyar online médiáról? A megkérdőjelezhető hitelességükről, illetve a sokszor megalapozatlanul rosszindulatú cikkeikről?

Millió baja van a magyar online médiának – is. Politikai elfogultság, jónéhány gyenge portál és újságíró – úristen, mit fogok ezért kapni tőlük! De szerintem a legnagyobb probléma az, hogy a közéleti eseményekkel kapcsolatban kötelezőnek gondolt kritikus hozzáállás egy mindent és mindenkit fikázó - ahogy ezt a Dél-Alföldön mondják, a "szar is ízetlen" - gondolkodásmódot, újságírói mentalitást szült. Semmi nem lehet jó, semmi és senki nem lehet tisztességes, senki nem lehet eredményes a politikában.

K. Ákos: Mivel én is nagy sportkedvelő vagyok, örültem, amíg ön volt a sportminiszter. Mire volt a legbüszkébb azokban az időkben? Mit gondol, mi lesz az MTK jövője, mivel biztatja önt a csapat edzője?

Legbüszkébb a minisztériumban dolgozó kollégáim teljesítményére voltam, szinte a semmiből hoztunk létre egy tisztességesen működő minisztériumot. Talán nem véletlen, hogy a régi csapatból 2010 után nagykövet, helyettes államtitkár, kormánybiztos, vezető minisztériumi kormánytisztviselő, elismert világbanki munkatárs is kikerült. Ha még egy dolgot említhetek, akkor arra vagyok nagyon büszke, hogy áttörést értünk el a fogyatékosok sportjának támogatásában, fejlesztésében.

A magyar klubfoci a játék színvonalát tekintve kevésbé van lemaradva az európai klubfutball élvonalától, mint a magyar férfi klubkosárlabda az európai élvonaltól. És mégis, az NBI-es focimeccsekre lasszóval is alig lehet nézőt fogni, míg a kosárlabda bajnoki mérkőzések országszerte teltházas meccsek. Miért? A magyar foci nem csak gyengécske színvonalú, de nem is szórakoztató. A magyar férfi klubkosárlabda játékszínvonala nem kevés kívánnivalót hagy maga után, de a mérkőzések kimondottan szórakoztatóak! Az MTK ezt az utat szeretné járni: szórakoztató, nézőcsalogató futballt akarunk játszani. Olyan focit, amiért nem csak az MTK-szurkolóknak lesz érdemes kilátogatniuk a Hungária körútra.

Waterphone: "Borzasztó furfangos" kérdésem volna Deutsch Tamáshoz: hogy tetszett neki a Kozármisleny - MTK (3-5) NBII-es bajnoki labdarúgó mérkőzés?

Nagyon jó kis mérkőzés volt! NBI-es iram, élvezetes játék, mindkét csapat ötletes és eredményes támadófocit játszott. Nyolc gól egy MTK-győzelemmel végződő találkozón - kell-e ennél több a klub elnökének? De a meccs leginkább azért emlékezetes számomra, mert tökéletes bizonyítéka volt annak, hogy egy-egy apró momentum hogyan tud alapvetően meghatározóvá válni.

Fotó: deutsch.fidesz-eu.hu

A kérdéses meccsen az MTK szerezte meg a vezetést, a Kozármisleny fordított 2-1-re, majd a második félidő elején mi fordítottunk két gyors góllal 3-2-re. Egyenlített a Kozármisleny, és alig néhány perccel később tizenegyeshez is jutottak a hazaiak, amit a kapusunk, Hegedűs remek védéssel hárított. Ha akkor, a tizenegyes belövésével újra hátrányba kerülünk, ki tudja, lett-e volna erőnk akár a döntetlen elérésére. És két egymást követő vereséggel bizony mi kerültünk volna a tabellán komoly hátrányba. A tizenegyes kimaradt, az MTK nyert.

István: Tamás! Te mint sportbarát és az MTK egyik vezetője nem tartod túl nagynak a budapesti profi labdarúgócsapatok számát? Miközben egyetlen nemzetközi mértékkel számottevő klub és csapat sincs. Teszel-e, sporttársam, a MAGYAR labdarúgásért valamit?

A 16 első osztályú focicsapat közül 4 fővárosi, 9 nyugat-, míg 3 kelet-magyarországi, tehát egyáltalán nincsenek már túlreprezentálva fővárosi egyesületek. Akár a lélekszámarányokat, akár a gazdasági teljesítményt, akár a sportlétesítmények számát nézzük, egyre inkább alulreprezentált a fővárosi sport a bajnokságokban.

Tiszta szívemből szurkolok a MAGYAR labdarúgásnak! Tíz even belül szeretnénk az MTK-t az európai kupaküzdelmekben a csoportkörbe jutás reális esélyével induló csapattá tenni. De különösen a legsikeresebb magyar labdarúgó-akadémia, a Sándor Károly Akadémia további fejlesztésével teszünk a MAGYAR futballért.

Egy erzsébetvárosi lakó: Amikor önt a VII. kerületi lakók önkormányzati képviselőnek megszavazták, egyetlen fórumot nem tartott, mi több, egy évig még a képviselő-testületi üléseken sem jelent meg, ennek ellenére a tiszteletdíjat megkapta. Ezt ugyan visszafizette, de ettől még a szavazóinak simán hátat fordított - miért?

Ez egy klasszikus városi legenda. Két évig voltam erzsébetvárosi önkormányzati képviselő, a Fidesz-frakció vezetője. Mikor európai parlamenti képviselőjelölt lettem, lemondtam a mandátumomról. Talán az én munkám is hozzájárult ahhoz, hogy a 2010-és önkormányzati választáson sikerült leváltanunk a Hunvald-féle kerületi vezetést.

Fotó: Koszticsák Szilárd

Bela Kiss: Ki az a dajcstomi? Hogyan jellemeznéd magad pár szóban?

Deutsch Tamás, dajcstomi, dr. Deutsch Tamás - egy és ugyanaz a személy. Egy jóindulatú, nagy munkabírású, esendő, kedves, sportrajongó, lakótelepi srác. Ja, és szerintem egy jó politikus.

Bokrosi Máté: Ha nincs olyan isteni szerencséje, hogy Orbán Viktor csoporttársa az egyetemen, akkor ma miből keresné a kenyérre valót?

Nem voltam Orbán Viktor csoporttársa az egyetemen. Sőt szobatársa sem voltam a Bibó Szakkolégiumban. 1987 óta barátok vagyunk. Teljesen mindegy, hogyan alakult, alakul az életünk, ez az, ami örömmel tölti el a szívem. Egyébként ügyvéd lennék, és lehet, hogy jobban keresnék, mint politikusként.

Csigafattyú: Az igaz-e, hogy a híres-neves prágai, Vencel téri balhéba nem is tüntetőként keveredett bele, hanem két épp letartóztatott csehszlovák lány után ugrott be önként a rabomobilba egy kávéházból kiszaladva?

Így történt. És mivel ürgebőrbe voltam varrva, nem is volt túl könnyű!

N.R.: Hogyan viszonyul a KDNP, illetve a Fidesz konzervatívabb szárnya az ön magánéletéhez? Hiszen, ismerjük be, az nem egészen felel meg a konzervatív elveknek. Okozott-e ez eddig bármilyen konfliktust?

Politikai családom tagjai nem foglalkoznak a magánéletemmel. Nem dolguk, miért is tennék? Az Ön kérdésével a bulvársajtó foglalatoskodik, őket meg nem kérdeztem.

Lukáts Péter: Mit gondol a magyar oktatási rendszerről, amelyben elsődlegesen az a fontos, hogy a gyerekek mit nem tudnak, és nem az, hogy mit tudnak? Ahol a büntetés alapú edukáció uralkodik, ahol a művészeti érdeklődésű gyerekek továbbtanulását veszélyezteti, hogy fizikából gyengék. Ha belefogok a rendszer gyökeres átalakításába, szövetségesre találok-e önben, mint EP-képviselő, foglalkozna-e az európai oktatási rendszerek összehasonlításával?

Négy gyermekem közül a legnagyobb főiskolára, a második gimnáziumba, a harmadik felső-, míg a legkisebb alsó tagozatba jár. Komoly áttekintésem van ezért a magyar köz- és felsőoktatási rendszerről. Nekem nem ennyire lesújtó a véleményem. Természetesen kiváló tanulságokkal szolgál a különböző európai országok oktatási rendszerének tanulmányozása. De szerintem nekünk az a feladatunk, hogy a legkiválóbb hagyományainkra építve egy olyan magyar oktatási rendszert alakítsunk ki, amelyik minden gyermeknek a lehető legmagasabb színvonalú tanítást, oktatást és nevelést nyújtja.

N.R.: Ön melyik oldalon áll az oktatásüggyel kapcsolatos vitában? Inkább Hoffmann Rózsa poroszos, vagy Pokorni Zoltán liberálisabb politikájával szimpatizál?

Egyszer megkérdezte egy újságíró az ismert lengyel ellenzékitől, Adam Michniktől, hogy ha lengyelként Hitler és Sztálin közül kéne választania, kit választana. "Én a magam részéről Marlene Dietrichet" - hangzott a válasz. A kérdésére válaszolva én pedig Tompos Kátyát választom: akár filmben, akár színpadon láttam, minden alkalommal elvarázsolt.

Fotó: Nagy Attila

Mészáros Laci: Európai parlamenti képviselők használhatnak olyan eszközt az autójukon, amely akadályozza a rendőrségi sebességmérőket?

Nem használok - rendszeres ügyfele is vagyok a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnak gyorshajtási ügyekben...

M. Mihály: Mérnök-informatikus diplomával rendelkezem, rendszergazdaként dolgozom bruttó 125 ezer forintért közalkalmazottként. Nem kellene jelentős béremelést végrehajtani a közalkalmazottaknál?

De!

Német Tamás: Tisztelt Képviselő Úr! Önnek ki a kedvenc szereplője a My Little Pony: Friendship is Magic című sorozatból?

Telefonos segítséget kértem kilencéves lányomtól, Fruzsinától. Ő sem nézi. Nem tudok válaszolni!

Anonim Levelesláda: Használ-e legális vagy illegális tudatmódosító szereket, és ha igen, miket? Mennyi alkoholt fogyaszt?

Sokat olvasok, ez bizony módosítja a tudatomat. A rosé borok a kedvenceim, Takler mester nedűire esküszöm.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.