A magyar demokráciáért aggódik az EP zöld frakciója

2011.12.20. 16:03
Az Országgyűlésben december 23-án tartandó szavazással kapcsolatos aggodalmaikat fejtették ki az Európai Parlament zöld frakciójának vezetői abban a levélben, amelyet keddi brüsszeli bejelentésük szerint José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökhöz intéztek.

Daniel Cohn-Bendit és Rebecca Harms, a képviselőcsoport társelnökei  közleményük szerint  arra figyelmeztetnek, hogy a javaslatok elfogadása "gyakorlatilag a demokrácia és a törvény uralmának végét" jelentené Magyarországon.

A két képviselő arra kéri a bizottsági elnököt, hogy "vizsgálja meg, Magyarország tartja-e még magát azokhoz az alapértékekhez, amelyeken az Európai Unió alapul".

A társelnökök egyebek között azt kifogásolják, hogy a kormány a parlament szavazási rendszerében jelentős változásokat igyekszik keresztülvinni, aminek révén szerintük korlátozódna az ellenzék részvétele a törvényhozási folyamatban. Az MNB és a PSZÁF összevonását célzó javaslatot Cohn-Benditék szintén bírálják: ez szerintük "véget vetne az országban az utolsó olyan intézmény függetlenségének, amelyet nem a Fidesz által kinevezett személy irányít".

Kritizálták a levélben a választási törvény tervezett módosítását is, amelyet szerintük úgy alakítottak, hogy "növeljék a lehetőségét annak, hogy a Fidesz a következő választáson is hatalmon maradjon, még akkor is, ha a szavazók világos többsége ez ellen foglal állást".

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Tippek
  • Bankszámla