Géza
-11 °C
-4 °C

Versenyt vár az EP a vasútreformtól

2014.02.26. 20:33 Módosítva: 2014-02-26 20:33:25

Az Európai Parlament (EP) azt várja egy szerdán elfogadott jogszabálytervezettől, hogy a tervezett változtatásnak köszönhetően intenzívebbé válik a verseny a vasúti személyszállítás terén – derül ki az EP közleményéből.

A vasúti fuvarozási szerződéseket eddig egyetlen szolgáltatóval aláíró nemzeti hatóságoknak ezentúl pályázatot kell kiírniuk vagy meg kell indokolniuk, ha pályáztatás nélkül kötnek szerződést. Az új vagy kis vasúttársaságoknak jobb hozzáférést kell biztosítani a vasúti infrastruktúrához, a bonyolult engedélyeztetési eljárásokat pedig egyszerűsítik.

A jogszabálytervezet célja, hogy az újonnan belépő szolgáltatók ugyanúgy hozzáférjenek a vasúti infrastruktúrához, mint a már korábban is szolgáltatást biztosítók. A forgalom alapján minden tagállamban meghatározzák a kiosztandó szerződések minimális számát, amely segítheti a közszolgáltatási szerződésekért ringbe szálló kisebb szolgáltatókat.

A képviselők a vasúti szolgáltatók biztonsági tanúsítványainak egységesítését és a vagonengedélyezési eljárások költségeinek és időtartamának csökkentését is támogatták.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.