Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az elmúlt évben 13 millió európai nőt bántalmaztak

2014.03.05. 11:13
Szerdán mutatták be azt a kutatást, mely EU-szerte vizsgálta a nők elleni erőszakot. A nők harmada vált már áldozattá, de a többség nem beszél senkinek arról, mit élt át. A magyar nők több mint negyedét bántalmazták 15 éves kora előtt.

Még a földön fekve belém rúgott párat, és közölte, hogy ne bőgjek, én provokáltam ki a verést, mert beleugattam, hogy mire költi a pénzt, ha neki sör kell, akkor sört vesz. Miután a gyerekek szeme láttára összevert úgy, hogy a fotellal együtt borultam fel, és a lányomnak kellett elmennie anyósomért, hogy segítsen felállni, összepakoltam a cuccait. De a veréseknek ezzel sem lett vége. 

– mondta az Indexnek korábban Klára, egy bántalmazott nő (teljes történetét itt olvashatja). A nők elleni erőszak fontos téma, mégis könnyű a szőnyeg alá söpörni, mert rengeteg áldozat nem tud vagy mer beszélni arról, ami vele történt. Az ügyet az EU is prioritásként kezeli, most a későbbi döntéshozást és végrehajtást elősegítendő az egész uniót összefogó kutatást készített az FRA, azaz az EU alapjogi ügynöksége a nők elleni erőszak előfordulásáról Európában.

Aránytalanul sok női áldozat

Nők elleni erőszaknak azokat a bűncselekményeket szokás hívni, melyek áldozatai között aránytalanul sok nő van: ilyen például a szexuális bántalmazás vagy a családon belüli erőszak. A kutatás leszögezi: a nők elleni erőszak nemcsak az áldozatokra van kihatással, hanem családjaikra és az egész társadalomra is. A kutatás célja, hogy átfogó adatokkal segítse a nemzeti és uniós döntéshozókat, végrehajtókat. Az eredmények szerint az erőszak áldozatául esett nők többsége sem a rendőrségnek, sem bármilyen áldozatsegítő szervezetnek nem jelenti a történteket, így sem az igazságszolgáltatással, sem segítő civil vagy állami szervezettel nem kerülnek kapcsolatba.

tablazat 2

Összességében a megkérdezett nők egyharmada élt át 15 éves kora után fizikai és/vagy szexuális erőszakot (közülük minden negyedik az interjút megelőző egy évben). Ez azt jelenti, hogy csak a kutatás előtti 12 hónapban az EU-ban körülbelül 13 millió nő vált fizikai erőszak áldozatává. Ugyanennyi idő alatt 3,7 millióan váltak szexuális erőszak áldozatává (ez az EU-ban élő 18-74 éves nők 2 százaléka).

Épp akkor jött ki a kórházból begipszelt lábbal, mire élettársa szétfeszítte a lábát és megerőszakolta. Mondtam a rendőröknek, hogy segélykiáltásokat hallok, de azt mondták, hogy akkor telefonáljak, ha vér folyik – számolt be egy szomszéd a rendőrség reakciójáról a Human Rights Watchnak.

Nem teljesülő jogok

Úgy tűnik tehát, hogy a gyakorlatban nem teljesülnek azok a jogok, melyeket Európa igyekszik garantálni: a releváns intézkedések közé tartozik az az Európa Tanács egyezménye a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzéséről (ez ratifikációra vár) és az áldozatok jogairól, támogatásáról és védelméről szóló 2012/29/EU irányelv, mely minimumszabályokat fektet le az érintettek védelmével kapcsolatban.

Az EU-ban a nők 18 százalékával fordult elő, hogy követték – az interjút megelőző egy évben 9 millió nő élte ezt át. Emellett a nők 12 százaléka jelezte, hogy 15 éves kora előtt felnőttek szexuális visszaélést követtek el rajta. Azok a nők, akiket felnőttként saját partnerük erőszakolt meg, ennél nagyobb arányban mentek át hasonló megpróbáltatáson gyerekként: harminc százalékuk gyerekként is átélt szexuális erőszakot. Az európai nők több mint fele elkerül bizonyos helyszíneket, mert fizikai vagy szexuális bántalmazástól tart.

Voltam a polgármesteri hivatalban, kértem, adjanak egy bérlakást pár hónapra, hogy talpra tudjak állni, de nem segítettek. Úgy tettek, mintha nem látnák, hogy a fél fejem kék-zöld, a kezeim lilák. Voltam a családsegítő szolgálatnál, ugyanígy jártam. 

mondta az Indexnek korábban egy bántalmazott nő. Egy szakember így foglalta össze a magyar hatóságok hozzáállásával kapcsolatos problémákat: „Kisebb településeken, ahol az erőszakos férj sokszor jól ismeri a rendőrt, van, hogy a családon belüli erőszak kezelése abból áll, hogy a rendőr kimegy a helyszínre, megveregeti a bántalmazó hátát, miközben a nőt felszólítja arra, hogy ne provokáljon, és tegyen többet a háztartásért″. 

Elég gyakori

A magyar adatok nem rózsásak: a nők 27 százaléka számolt be arról, hogy 15 éves kora előtt bántalmazták. Ez az EU-s átlag alatt van, de így is meglepően magas szám. Az elkövetők 8 százaléka az apa vagy mostohaapa, 10 százaléka férfi rokon, 21 százaléka férfi ismerős, barát, szomszéd, egy százaléka nő ismerős. A magyar nők 18 százaléka gondolja úgy, hogy nagyon gyakori a nők elleni erőszak, 50 százalékuk szerint elég gyakori. A magyar nők negyede ismer olyan nőt, aki családon belüli erőszak áldozata. A magyar nők körülbelül fele tudja, hogy vannak törvények, melyek az erőszakot büntetik, és 41 százalékuk találkozott is erőszakmegelőző kampányokkal a közelmúltban.

Az én közösségemben a nők a családon belüli erőszakot normálisnak tartják. A férfiakon nagy a nyomás családfőként. A férjem szégyenben maradna, ha nem irányítana és fegyelmezne engem. 

– mondta egy roma származású bántalmazott nő a Human Rights Watchnak.

Hogyan tovább?

Az FRA az európai helyzet javítására több javaslatot is megfogalmazott:

  • Az uniós tagállamoknak ratifikálniuk kell az Európa Tanács egyezményét a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról
  • Az uniós tagállamoknak a párkapcsolaton belüli erőszakot magánügy helyett közügynek kell tekinteniük. A házastársak közötti nemi erőszakot ezért minden tagállam jogában ugyanúgy kell kezelni, mint a nemi erőszak más eseteit
  • A rendőrség, az egészségügyi dolgozók, a munkáltatók és a speciális áldozatsegítő szolgálatok számára képzést és megfelelő erőforrásokat kell nyújtani, a rendőrséget fel kell készíteni a pszichológiai bántalmazás következméyneinek felismerésére és megértésére
  • A rendőrséget arra kell ösztönözni, hogy rutinszerűen ismerje fel és vizsgálja ki az olyan ügyeket, amelyekben szerepe van az internetes követésnek és internetes zaklatásnak. 
  • Speciális támogató szolgálatokra van szükség, és a nők elleni erőszakról szóló kampányokkal és válaszlépésekkel a férfiakat és a nőket egyaránt meg kell szólítani

A közelmúltban többször írtunk bántalmazott nőkről: az Újrakezdés Facebook-csoport azért jött létre, hogy a hasonló helyzetből kitörni próbáló nők segíthessék és támogathassák egymást – itt írtunk bővebben a kezdeményezésről, és az egyik tag, Klára megpróbáltatásairól. A Human Rights Watch jelentéséről itt olvashat bővebben.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.