Árpád
-2 °C
4 °C

Fegyverembargót követelnek a zöldek

2014.03.06. 14:26

A mostani válság megfelelő indok arra, hogy minden EU tagállam hagyjon fel az oroszországi fegyverexporttal – írja az EP-s zöldpárt, az Európai Zöldek. Közleményük szerint csak 2007 és 2011 között 900 millió eurónyi (kb. 270 milliárd forintnyi) fegyvert szállítottak EU-s országok Oroszországba.

Rebecca Harms, a zöldek társelnöke elmondta: a válság világosan mutatja, milyen veszélybe sodorja a térség stabilitását a fegyverexport. Egy német vállalat évi 30 ezer fős kiképzőközpontot, a franciák Mistral-osztályú helikopterhordozókat szállítanának többek közt, bár a 270 milliárdban benne vannak a sportpisztolyok és vadászpuskák is, tehát nem csak a katonai fegyverek.

16 harci helikopter, 450 katona

A két első Mistral-osztályú helikopterhordozón kifejezetten orosz helikoptereket akarnak elhelyezni. A Mistral fő előnyét az oroszok szerint a Senit-9 információs-irányítórendszer jelenti, amivel vezérhajóként alkalmazható. Egy hajó 16 harci helikopter mellett tankokat és 450 katonát tud szállítani.

A fegyverembargó ötletét az EU külügyminiszterei hétfőn felvetették, de nem egyeztek meg, nem utolsó sorban Franciaország ellenkezése miatt. A két Mistral összköltsége 1,4 milliárd euró, az elsőt az év végén fogják leszállítani, jelentette be a DCNS, a hajókat építő cég.

Laurent Fabius francia külügyminiszter arra a kérdésre, hogy nem lenne-e ideje felfüggeszteni a kereskedelmi kapcsolatokat, szűkszavúan ennyit mondott: „Egyelőre nem. Most megpróbáljuk megállítani az orosz mozgósítást Ukrajnában, és elkezdeni a párbeszédet."

Keleti nyitás

A szerződést 2011-ben írták alá Moszkvában. Nicolas Sarkozy akkori francia elnök azt próbálta bemutatni, hogy Oroszország potenciális szövetségese, nem feltétlenül ellensége a NATO-nak. Több ország is tiltakozott: „Ez hiba, egy NATO- és EU-tag fegyvert ad el egy olyan országnak, ahol a demokrácia szintje a szemünkben még nem megnyugtató" – mondta Rasa Jukneviciene akkori litván védelmi miniszter. Robert Gates amerikai védelmi miniszter és John McCain szenátor, az amerikai szenátus külügyi ügyekben prominens tagja szintén ellenezte a tervet.

Az amerikai kongresszus attól tartott, hogy a hajóval a NATO kommunikációs és fegyveres rendszereinek tervrajzát is megszerzi Oroszország, ami nem veszélytelen, különösen, ha felidézzük Vlagyimir Viszockij orosz admirális szavait, aki korábban kijelentette: „40 perc alatt” összeroppantották volna a nyugatra húzó Grúziát, ha a fekete-tengeri flottában lett volna egy Mistral. A flotta főhadiszállása a Krím félszigeten, Szevasztopolban van.

A DCNS szerint az orosz Mistralok kommunikációs rendszere hasonlít a franciákéhoz, de stratégiailag fontos információkhoz csak NATO-engedéllyel juthat Oroszország. Az első Mistralt, a Vlagyivosztokot a Japán-tengerre szánja Oroszország, a később leszállítandó másodikat viszont a fekete-tengeri flottába. A neve:

Szevasztopol.

A britek felülvizsgálnák az engedélyeket

David Cameron brit miniszterelnök ezzel szemben bejelentette, hogy át fogja vizsgálni az összes fennmaradó, Oroszországba szóló fegyverexport-engedélyt. Tavaly 86 millió font értékben adtak ki engedélyeket, többek között mesterlövészpuskákra, lőszerre, helikopterekre és drónokra. Az egyik engedély például korlátlan számú repülőgép-alkatrészre, kommunikációs és navigációs eszközre szól.

A Financial Times emlékeztet: az engedélyeket annak ellenére adták ki, hogy a brit külügyminisztérium Oroszországot a 26 emberi jogi szempontból problémás ország közé sorolta. Egy jelentésük szerint „jelentősen rosszabbodott az emberi jogi helyzet, a kormány megpróbálja irányítása alatt tartani a civil szférát, elnyomni az ellenzéket és elnyomni a kisebbségeket”.

Sir Malcolm Bruce, a brit parlament fegyverexporttal foglalkozó bizottságának elnöke elmondta: „Tényleg csak a szövetségeseinkkel és barátainkkal szabadna fegyverkereskedelmet folytatnunk, vagy olyan helyzetbe kerülhetünk, ahol olyanoknak adunk el fegyvert, akik ha nem is ellenünk, de a barátaink ellen használják majd.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.