Ödön
1 °C
11 °C

EP: Jöhetnek az egységes mobiltöltők

2014.03.13. 14:35

Az EU-ban forgalmazott összes mobiltelefonhoz használható, egységes töltőt kell kifejleszteni az Európa Parlamenti képviselők szerint, akik a rádióberendezésekről szóló jogszabályok felülvizsgálatáról szavaztak. A jogszabálytervezetről már informális megállapodás született az Európa Tanáccsal.

Az irányelvtervezet rádióberendezések, így például mobiltelefonok, autónyitók és modemek piaci bevezetéséről fogalmaz meg egységes szabályokat. Célja, hogy a szabályozás tartsa a lépést az egyre több és egyre változatosabb készülékkel, garantálja, hogy azok nem zavarják egymást, és megfelelnek az alapvető egészségügyi és biztonsági feltételeknek, írja az Európai Parlament tájékoztatási irodája.

A képviselők módosításai mellett a jogszabálytervezet szerint az egységes töltővel való kompatibilitás alapvető elvárás lesz. Azonban az Európai Bizottság dönti majd el, hogy a rádióberendezések mely csoportja köteles megfelelni ennek a követelménynek. A képviselők szerint mindenesetre az egységes töltőkkel csökkennének a vásárlók költségei, és kevesebb feleslegessé vált töltőt kellene kidobni.

A képviselők azt is támogatták, hogy az új biztonsági előírásoknak nem megfelelő készülékek észleléséhez a hatóságok további piacfelügyeleti eszközöket kapjanak. Miután a Bizottság alaposan kiértékelte a tagállamok által az ilyen készülékekről nyújtott információkat, meghatározza, hogy melyek azok a termékkategóriák, amelyeket a piaci forgalmazás előtt kötelezően regisztrálni kell. Az Egyesült Államokban már működik egy hasonló adatbázis.

Ha a Tanács jóváhagyja, akkor a tagállamoknak két év alatt kell nemzeti jogrendjükbe átültetni az irányelvet, a gyártóknak pedig három év múlva kell megfelelniük az előírásoknak.

Valójában az EU már 2009-ben ultimátumot adott a gyártóknak: el kellett fogadniuk a micro USB-s, egységes töltőszabványt, máskülönben eljárást indítottak ellenük. Ezt ugyanakkor átalakítóval is el lehetett érni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.