16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

EP: Jöhetnek az egységes mobiltöltők

2014.03.13. 14:35

Az EU-ban forgalmazott összes mobiltelefonhoz használható, egységes töltőt kell kifejleszteni az Európa Parlamenti képviselők szerint, akik a rádióberendezésekről szóló jogszabályok felülvizsgálatáról szavaztak. A jogszabálytervezetről már informális megállapodás született az Európa Tanáccsal.

Az irányelvtervezet rádióberendezések, így például mobiltelefonok, autónyitók és modemek piaci bevezetéséről fogalmaz meg egységes szabályokat. Célja, hogy a szabályozás tartsa a lépést az egyre több és egyre változatosabb készülékkel, garantálja, hogy azok nem zavarják egymást, és megfelelnek az alapvető egészségügyi és biztonsági feltételeknek, írja az Európai Parlament tájékoztatási irodája.

A képviselők módosításai mellett a jogszabálytervezet szerint az egységes töltővel való kompatibilitás alapvető elvárás lesz. Azonban az Európai Bizottság dönti majd el, hogy a rádióberendezések mely csoportja köteles megfelelni ennek a követelménynek. A képviselők szerint mindenesetre az egységes töltőkkel csökkennének a vásárlók költségei, és kevesebb feleslegessé vált töltőt kellene kidobni.

A képviselők azt is támogatták, hogy az új biztonsági előírásoknak nem megfelelő készülékek észleléséhez a hatóságok további piacfelügyeleti eszközöket kapjanak. Miután a Bizottság alaposan kiértékelte a tagállamok által az ilyen készülékekről nyújtott információkat, meghatározza, hogy melyek azok a termékkategóriák, amelyeket a piaci forgalmazás előtt kötelezően regisztrálni kell. Az Egyesült Államokban már működik egy hasonló adatbázis.

Ha a Tanács jóváhagyja, akkor a tagállamoknak két év alatt kell nemzeti jogrendjükbe átültetni az irányelvet, a gyártóknak pedig három év múlva kell megfelelniük az előírásoknak.

Valójában az EU már 2009-ben ultimátumot adott a gyártóknak: el kellett fogadniuk a micro USB-s, egységes töltőszabványt, máskülönben eljárást indítottak ellenük. Ezt ugyanakkor átalakítóval is el lehetett érni.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Hírek