Árpád
-2 °C
4 °C

Merkel Juncker azonnali kiválasztása ellen foglalt állást

2014.06.02. 09:33
A Der Spiegel szerint Angela Merkel német kancellár a keddi uniós csúcson ellenezte, hogy már ott azonnal Jean-Claude Junckert bízzák meg az Európai Bizottság összeállítását célzó tárgyalások vezetésével és végül az ő javaslatára kérték meg Herman Van Rompuyt, hogy kezdjen konzultációkat az Európai Parlament képviselőivel az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségének betöltéséről.

A német hírmagazin vasárnap megjelent számában közölt beszámoló alapján miután David Cameron brit miniszterelnök az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács kedd esti ülésének egy szünetében Nagy-Britannia EU-tagságának "fenntarthatatlanná" válását jósolta arra az esetre, ha Jean-Claude Junckert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét választják az EB elnökévé, Donald Tusk lengyel kormányfő az értekezleten azt javasolta, hogy a testület bízza meg Junckert az EB összeállítását célzó tárgyalások vezetésével – írja az MTI.

Egy félmondat is elég lett volna

A tanácsülésnek ezen a pontján "mindenki Angela Merkelre nézett, aki ebben a pillanatban eltávolodott jelöltjétől", Junckertől. A kancellár közölte, hogy ha a lengyel javaslatot szavazásra bocsátják, akkor a Juncker EB-elnökségét ellenzők oldalára állva gondoskodik a minősített többségi döntést megakadályozó "blokkoló kisebbség" megszervezéséről.

Az ülés után Francois Hollande francia államfő azt mondta bizalmasainak, hogy egy Junckert támogató "félmondat is elég lett volna az ügy elrendezéséhez" a német kancellár részéről. Cameron fenyegetése azonban hatott, és így Merkel nem állt ki Jean-Claude Juncker mellett. (Időközben egyébként brit kormányforrások cáfolták, hogy Cameron a Der Spiegel által neki tulajdonított szavakat mondta volna a csúcson.)

A német hetilap szerint ezért azután a lengyel felvetésről nem szavaztak, és végül Angela Merkel javaslatára bízták meg a tanács elnökét, Herman Van Rompuyt, hogy kezdjen konzultációkat az Európai Parlament (EP) képviselőivel az EB elnöki tisztségének betöltéséről.

A lap szerint Merkel környezetében azt hangoztatják, hogy Juncker nem is igazán akarta vállalni a csúcsjelölti szerepet, az EP-választási kampányban pedig fáradtnak, kiégettnek tűnt, támogatói nem sokáig tartanak ki mellette, és a csúcsjelölti rendszer a német választókon kívül senkit sem érdekel az EU-ban.

Merkel: Ne csökkenjen a Tanács szerepe

Mindez "a választási győztes elleni kampány finomabb formája", míg a Juncker-ellenes "kemény" kampányon a brit kormány dolgozik, felemlegetve egyebek között Juncker állítólagos alkoholproblémáját - írta a Spiegel.

Merkel ennyire messzire nem akar elmenni, és kettős stratégiát követ. Igyekszik kordában tartani a londoni vezetést, azzal a fenyegetéssel, hogy az Európai Tanácsban szükség esetén leszavazhatják Nagy-Britanniát, mint 2012-ben a nagyobb költségvetési fegyelmet előíró fiskális paktum esetében. Másrészt a berlini kancellári hivatal igyekszik minél tovább halogatni az átfogó uniós tisztújítás személyi döntéseit. Ez a taktika Juncker és támogatói kifárasztását, és a luxemburgi politikus önkéntes visszalépését célozza a hamburgi hírmagazin szerint.

Angela Merkel attól tart, hogy az Európai Tanács befolyásának csökkenésével és az EP megerősödésével felborul az egyensúly az uniós intézmények között, Nagy-Britannia pedig kilép az EU-ból, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Amennyiben az EP Juncker mögött felsorakozott többsége érvényesíti az akaratát, a parlament magához veszi az Európai Tanács hatalmának egy jelentős részét, ami ugyan erősítené az EU demokratikus jellegét, de egy föderális berendezkedésű államhoz tenné hasonlóvá az uniós országok közösségét, ami végképp eltávolítaná Nagy-Britanniát. Ugyanakkor ha az EP marad alul, a választók úgy érezhetik, hogy becsapták őket.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.