Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A belpolitikai válság elől Brüsszelbe menekül a bolgár szocialisták elnöke

2014.06.24. 15:24

Korábbi fogadkozásai ellenére az európai parlamenti képviselőség mellett döntött, és feladja szófiai parlamenti mandátumát Szergej Sztanisev, a kormányzó Bolgár Szocialista Párt (BSZP) elnöke – jelentette a bolgár BGNES hírügynökségre hivatkozva az MTI. Sztanisev, aki az Európai Szocialisták Pártjának (PES) elnöki tisztségét is betölti, a bulgáriai belpolitikai válság közepette mondott igent az EP-képviselőségre.

A májusi európai parlamenti voksoláson a kormányzó bolgár szocialisták 18,9 százalékot szereztek, jóval lemaradva a legfőbb ellenzéki párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért nevű párttól, amely 30,4 százalékkal az első lett. A BSZP veresége után minden politikai tényező, köztük koalíciós partnere, a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) is új választás kiírását követelte, és a parlamenti pártok vezetői múlt hét kedden megállapodtak, hogy az ősz első felében előre hozott parlamenti választásokat tartanak.

Az EP-választások kampánya idején Sztanisev többször hangoztatta, hogy neve csupán azért szerepel pártja választási listájának élén, hogy a szocialistákat hozzásegítse a jobb választási eredményhez, de nem akar EP-képviselő lenni. Egyelőre nem világos, hogy a politikus feladja-e a Bolgár Szocialista Párt élén betöltött pártelnöki tisztségét. Lépése miatt ugyanakkor újrakezdődtek azok a találgatások, hogy esetleg biztosi pozícióra pályázik az új összetételű Európai Bizottságban.

Sztanisev 12 éve vezeti a szocialista pártot, amely az utóbbi időben megosztottabb és nagyobb politikai nyomás alatt áll, mint valaha, s az önkormányzati és parlamenti választásokon elszenvedett hét, egymást követő kudarc miatt a pártelnököt is folyamatosan támadások érik. Közben az egy éve hivatalba lépett, Plamen Oresarszki vezette kormányt júniusban ötödik alkalommal próbálták meg bizalmatlansági indítvánnyal elmozdítani.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.