Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Németh Zsolt alelnök lesz az Európa Tanács Parlament Közgyűlése néppárti képviselőcsoportjában

2014.06.25. 14:22

Németh Zsolt fideszes politikust, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ETPK) strasbourgi ülésszakán részt vevő magyar delegáció vezetőjét alelnökké választották a közgyűlés európai néppárti képviselőcsoportjában - közölte szerdán az MTI-vel a magyar delegáció.

A májusi országgyűlési választások nyomán megújult összetételű magyar ETPK-delegációt bemutatkozó látogatáson fogadta Anne Brasseur, a Közgyűlés luxemburgi elnöke. A szerdai ülésen Németh Zsolt az európai integrációról szóló plenáris vitában egyebek közt arról beszélt, hogy Európa "noha beteg", mégis él, és hogy történelme során a kontinens mindig képes volt meggyógyulni. "Ennek a gyógyulási folyamatnak fontos összetevője, hogy erősíteni kell demokratikus jellegét, át kell tekinteni az EU hatásköreit. Azokat a hatásköröket kell európai szinten gyakorolni, amelyek összeurópai szinten kezelhetőek hatékonyan" - hangsúlyozta a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Németh Zsolt szerint "nem föderalizmusra van szükség, hanem decentralizmusra". A fideszes politikus az EU intézményrendszerétől független, összeurópai jellegű Európa Tanácsot megfelelő fórumnak nevezte ezeknek a vitáknak a lefolytatására. Ugyanakkor - tette hozzá - a nemzeti parlamenteknek is fontos szerep jut, mivel az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében a nemzeti parlamentek képviselői dolgoznak.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.