Ferenc
11 °C
30 °C

Szanyi az EU-s környezetvédelmi bizottságban folytatja

2014.07.07. 21:07

Több magyar képviselőt is alelnökké választottakaz Európai Parlament (EP) hétfőn megalakult szakbizottságaiban. Ismét az állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottság alelnökévé választották a fideszes Gál Kingát – írja az MTI.

Az EP-be szintén a Fidesz listájáról bejutó, kárpátaljai Bocskor Andrea a kulturális bizottságnak lett az alelnöke. Az egykori királyhágómelléki református püspököt, az ugyancsak a Fidesz listáján mandátumot szerző Tőkés Lászlót a külügyi bizottság emberi jogokkal foglalkozó albizottságában választották meg erre a tisztségre.

Az Európai Néppárt frakciójából Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának EP-képviselője a petíciós bizottságban kapott alelnöki posztot. Az ugyancsak a néppárti frakcióban helyet foglaló, RMDSZ-es Winkler Gyula a Fidesz-KDNP küldöttségének közleménye szerint a nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó szakbizottság alelnöke lett.

Deli Andor, a Fidesz listájáról mandátumot szerző vajdasági politikus a turisztikai és közlekedési bizottság tagja lett, és a regionális politikáért felelős testület póttagja is. Ez utóbbi lett tagja a fideszes Deutsch Tamás, aki a költségvetést ellenőrző szakbizottságnak is tagja, továbbá a költségvetési bizottság póttagja. Az agrárbizottságban kapott tagságot a fideszes Erdős Norbert, aki a kulturális bizottságban lett póttag.

Gyürk András, a Fidesz-KDNP EP-küldöttségének vezetője az ipari és energiaügyi bizottságban kapott tagságot, és a külügyi bizottságnak lett póttagja. Az először EP-mandátumhoz jutó Hölvényi György korábbi egyházügyi államtitkár a környezetvédelmi bizottságnak lett tagja, továbbá póttag a kulturális és a petíciós bizottságban is. Kósa Ádám, aki az előző ciklusban is képviselő volt, a szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős testületben kapott tagságot.

Pelczné Gáll Ildikó, az EP múlt héten megválasztott egyik alelnöke az egységes piacot érintő és fogyasztóvédelmi kérdésekkel foglalkozó szakbizottság tagja lett, és póttag emellett a gazdasági bizottságban és a nők jogaival és esélyegyenlőségi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságban is. Schöpflin György, amellett, hogy póttag lett a külügyi bizottságban, három szakbizottságban is rendes tag: az alkotmányügyiben, a fejlesztéspolitikaiban, valamint a biztonság- és védelempolitikai albizottságban. Szájer József, aki a néppárti frakció egyik alelnöke, a jogi bizottság tagja, emellett pedig póttag lett a nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó testületben is.

A közlekedési és idegenforgalmi szakbizottság egyik alelnöke lett Ujhelyi István, az MSZP politikusa, aki a szavazás után az MTI-hez eljuttatott közleményében korábbi kormányzati, turisztikai szakpolitikai munkája, valamint az MSZP iránti bizalom jelének tekinti, hogy a szocialista frakció a bizottság alelnökének jelölte, s a bizottság teljes tagsága, köztük az Európai Néppárt és a Fidesz politikusai is megválasztották a tisztségre. Az MSZP másik EP-képviselője, Szanyi Tibor a környezetvédelmi bizottság tagja lett. 

A jobbikos Balczó Zoltán a környezetvédelmi bizottságnak lett a tagja, valamint póttag lett a regionális politikával foglalkozó szakbizottságban. Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselője, akinek mentelmi jogának felfüggesztését kérték a magyar hatóságok, szintén az ipari és energiaügyi bizottság tagja lett, és a külügyi bizottság póttagja. Morvai Krisztina a nők jogaival és esélyegyenlőségi kérdésekkel foglalkozó testületben kapott tagságot és a szociális bizottságban lett póttag.

A Demokratikus Koalíció két EP-képviselője közül Molnár Csaba az ipari és fejlesztési bizottságban kapott tagságot, míg Niedermüller Péter, akit a frakció kincstárnokának is megválasztottak a múlt héten, az alapjogi bizottságnak lett a tagja.

Jávor Benedeket, az Együtt-PM EP-képviselőjét a környezetvédelmi bizottság alelnökévé választották meg. Meszerics Tamás, aki az LMP színeiben kapott helyet a zöld frakcióban, a külügyi bizottságnak lett a tagja, és szintén a szociális bizottság póttagja.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.