Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A meghallgatást követő sajtótájékoztatón főleg azt firtatták, hogy az Orbán kormányban vezető szerepet betöltő politikus hogyan tud majd megfelelni az európai normáknak. Amikor a magyar kormány tettei, és Navracsics válaszai közt feszülő ellentmondásra mutattak rá, a biztosjelölt azt mondta:

    "Úgy gondolom, hogy sikerült érzékeltetnem, számomra az igazán fontos a közösségépítés." Navracsics az európai intézmények és az emberek közti szakadék feltöltését nevezte még céljának.

    "Nem a magyar politikáról szólt a meghallgatás, hanem rólam, az én személyes munkámról." - válaszolta a kérdésekre, amelyek kormányának lépéseiből kiindulva kérdeztek rá motivációira.

    A kérdésre, hogy miként ültetné át kormánya liberalizmus elleni politikáját a brüsszeli viszonyok közé, Navracsics azt a választ adta: Jó és hasznos tagja szeretne lenni az EB-nak. 

    Navracsics a legcinikusabb választ arra a kérdésre adta, amelyben azt tudakolták: az Orbán-kormány mely lépéseit honosítaná meg Brüsszelben?

    Navracsics a civil szervezetekkel való jó együttműködést említette. A korrupcióellenes harcba bevont civileket, és a gyerekvédelmi civil szervezetekkel végzett munkát hozta fel példának.

    A választ a Norvég alappal kapcsolatban álló hazai szervezetek rendőri és hatósági vegzálásának tükrében érdemes értékelni.

  • Kis változás a programban: holnap fognak összeülni a koordinátorok, hogy kiértékeljék Navracsics Tibor teljesítményét, és eldöntsék, szakmailag és politikailag támogatják-e, hogy ő legyen a következő oktatásért, ifjúságért és uniós állampolgárságért felelős biztos. Sajtótájékoztató következik, maradjanak velünk!

  • Orbán szavaival vezették fel a következő kérdést: "Azt várom, hogy a magyar biztos a magyar kormány érdekeit képviselje majd Brüsszelben" - idézték a magyar miniszterelnököt. "Kérdésem, hogy Orbán nem érti az Uniót, vagy Navracsics úr nem akarja majd betartani a biztosi kötelezettségeit?"

    Navracsics azzal kerülte ki a kínos kérdést, hogy csak a saját szavaiért felel. Elmondta, hogy független és lojális biztos lesz, tudja a jogait, és kötelességeit. "Egy biztos nem szolgálhat nemzeti érdeket, csak közösség érdekben tevékenykedhet." - tett olyan kijelentést, amellyel szembehelyezkedett Orbán fentebb idézett utasításával.

  • Egyedül ül egy íróasztalnál a képviselői patkó közepén, mögötte fölétornyosul az elnökség, a pillantásuk égeti a tarkóját. Előtte mindenütt európai parlamenti képviselők, akik arra kényszerítik, hogy egyik hangzatos ígéretet tegye a másik után. Ráadásul nem is hisznek neki. Szerencsére most véget ért a műsor.

  • "Azt kérem, hogy mivel ennek a meghallgatásnak én vagyok a szereplője, az én kijelentéseimet vegyék alapul, amikor a rátermettségemet mérik föl!"

  • Hogyan tudja megvalósítani, hogy egyre többen vehessenek részt az Erasmus Plus oktatási alprogramjában? 

    Navracsics ismét elmondta, a rasszizmust nem családban ismeri meg az ember, hanem más közegben. A biztosjelölt innen bakugrással arra tér rá, hogy a Erasmus Plus révén a különböző országok lakói megismerik egymást, és ez jó. Eddig egymillió Erasmus-bébi született. 

    Egy újabb választ olvastak, aminek semmi köze nem volt a kérdéshez.

  • Navracsics a nem toleráns magatartás különböző formáit kockázatnak nevezi, ami a nemzetek közötti bizalmatlansággal függ össze. A mobilitás támogatásával lehet tenni ez ellen, mutat rá. "Nekünk az alapvető célunk az, hogy Európa minden állama között bizalmat építsünk, mert közösség csak bizalmon tud alapulni, csak bizalommal tud létezni."

  • Navracsics saját bevallása szerint a civil társadalommal karöltve indított harcot a közigazgatásban jelentkező korrupció ellen. Persze mindeközben a rendőrség és a hatóságok lerohanták a Transparency Internationalt, vagy az Átlátszó.hu-t támogató Ökotárs és Demnet Alapítványokat.

  • A képviselők remélik, hogy Navracsics tényleg őszinte volt, amikor az európai értékek tiszteletéről beszélt, érzékeltette a görög Giorgos Grammatikakis, hogy neki is vannak kétségei. Kérdése mindenesetre az volt, hogy tervez-e megszorításokat az oktatás területén.

    Válasz: 

    "Aki az oktatástól vesz el pénzt, a jövőtől vesz el pénzt." 

    Ha másért nem, az ilyen bon mot-kért kell megkapnia Navracsicsnak a posztot. A szavakat  ingyenesen osztogatott EU-s pólóra nyomtatva is el tudjuk képzelni. Lufira írva sem hosszú.

  • Nemzetközi szervezetekkel együtt küzd majd a magyar biztos a sport tisztaságáért, mert a dopping és a megvásárolt meccsek megölik a sportot.

  • Navracsics: "Ez a tárca kicsit a lelkünkről is szól, ezért különösen vigyáznunk kell rá."

  • A sokadik képviselő sérelmezi, hogy a magyar kormány ellenségesen lép föl a civil szervezetek ellen. A bolgár szocialista Momchil Nekov is megkapja a választ: Navracsics Tibor személyesen részt vett a gyermekjogokkal és a korrupció elleni harccal foglalkozó munkacsoportok felállításában, és nagyon jó kapcsolatot alakított ki a témában jártas civil szervezetekkel. "Csak politikusokkal, csak politikai szereplőkkel nem is tudtam volna eredményt elérni", magyarázza.

  • "Ön építője volt a mostani magyar rendszernek, amely korlátozta az alapjogokat, a bíróságok függetlenségét" - mondta még Cecilia Wikström. A képviselőnő rámutatott, hogy Navracsics eddigi ügyesen igyekezett kitérni a kérdések elől. "Válaszai arra utalnak, hogy ön kiváló politikus. De mi is azok vagyunk" - mondta a képviselő.

  • A svéd liberális Cecilia Wikström "Miszter Navraszisz" szemére veti, hogy fontos tagja volt annak a magyar kormánynak, amelyik lábbal tipor a szabadságjogokon, és ráadásul több alkalommal támadta az Európai Uniót.

    Navracsics azzal vág vissza, hogy átlagosan az európai emberek 53 százaléka bízik a nemzeti igazságszolgáltatásban, Magyarországon ez az arány 58 százalék.

  • A teremben érezhetően fárad mindenki. Navracsics Tibor is lassabban beszél. Sokadjára mondja már el, hogy Európa legnagyobb értékét a sokszínűségében látja. Becsületére legyen mondva, minden alkalommal máshogy fogalmazza meg ugyanazt a gondolatot.

  • Navracsics Tibor arról beszél, hogy a legfontosabb feladat: a felsőoktatási intézményeket érzékenyebbé kell tenni a piaci keresletre.

  • Navracsicsot nem fogják ma sarokba szorítani. Mert semmire nem válaszol.

    Most például azt kérdezték, hogyan biztosítaná, hogy az állampolgári jogokat az európai, nem pedig a bírált magyar kormány módján védené. Az ombudsmani hivatal függetlenségét értmagyarországi támadások ügyét is felvetették.

    Navracsics válasz gyanánt jogszabályokat olvasott fel, amelyek szerint a biztosnak minden külső befolyástól független kell döntéseket hoznia. A hülyének nézett képviselő a válasz után még hosszasan méltatlankodott, de mikrofonját akkor már kikapcsolták.

  • A meghallgatás előtt arról beszéltek a parlamenti folyosókon, hogy Navracsics Tibor meghallgatása nem lesz kényelmes, de a szakbizottság végül jóváhagyja majd a jelöltségét. A vallatás előreláthatóan kilenc órakor ér majd véget, ezután az európai parlamenti frakciók koordinátorai összeülnek, és zárt ajtók mögött kiértékelik a válaszokat. Ha semmiképpen nem jutnak egyetértésre, újra összehívják a teljes szakbizottságot, és szavazásra kerül sor.

  • A brit konzervatív Daniel Hannan megkérdezi: “Önmagát érzi a legrátermettebbnek erre a posztra? Ha nem, akkor kit?”

    “Sokan vannak Magyarországon, akik rátermettebbek nálam, de én most azért vagyok itt, hogy arról adjak számot, amire én vagyok képes. Kérem, fogadja ezt el.”

  • Gyürk András a Fidesztől először is leszögezi: a magyar belpolitikai helyzettel kapcsolatban fájóan sok tévedés hangzott el. Aztán Navracsics Tibor egyetemi oktatói munkáját méltatja. A magyar jelöltet egyébként a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja is segítette, hogy minél jobban felkészülhessen a vitára.

  • Jávor Benedek a korábban érintett témára adott félrevezető válaszra tért vissza, amikor felvetette, hogy a kormány az ő felügyelete alatt próbálta ellehetetleníteni a magyar civil szervezetek működését. Ez lesz a politikája Európában is? Jávor felvetetette a civil szervezetek függetlenségének csökkentését is. (A Fideszhez hű CÖF vezetője lett az állami pénzeket osztó Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) vezetője.

    Navracsics azzal bújt ki, hogy "személyesen neki nem volt semelyik civil szervezettel problémája." - így értette, hogy nem voltak problémák a magyar civil szervezetekkel.

    A biztosjelölt a kormányközeli NEA megalakításáról frappánsan azt válaszolta: "Az átalakítás egy átalakítás volt", és ma is rengeteg civil szervezet van Magyarországon, 60 ezer. 

    elismerte, hogy sok esetben volt  vita a civil szervezetekkel, de szerinte az Unióban különösen fontosak a civil szervezetek. "Én konszolidáltam az eltűnt gyerekek számára létesített segélyvonalat." - mondott egy érvet.

  • A spanyol liberális Fernando Maura Barandiarán Navracsicsnak szegezi a kérdést: "Ön tagja az Orbán-kormánynak, amely nem tiszteli a sajtószabadságot! 2011-ben, amikor igazságügyminiszter volt, Ön elhalgattatta a politikai ellenfeleit! Elítélné a saját kormányát is, ha úgy látná, hogy nem tiszteli az EU-s értékeket?"

    "Úgy fogok viselkedni, ahogy az EB tagjának viselkednie kell. A szerződések egyik őrzője leszek, semmilyen nemzeti és pártpolitikai érdek nem befolyásolhat, a közösségi érdek szellemében kell eljárnom."

  • "Óriási probléma, hogy a magyar fiatalok elmennek a jobban fizető országokba - mondta a biztosjelölt. - Különösen ott nagy a probléma, ahol költségigényes az oktatás." 

    Navracsics tudja, hogy a hallgatói szerződés nem jó megoldás, de legalább rugalmas a törvény. A biztosjelölt kényszer szülte megoldásnak nevezte a magyar törvényt.

    A kérdés azért került szóba, mert mindez ellentétes a munkaerő szabad vándorlásának európai elvével.

  • Navracsics a legtöbb válaszát arra a gondolatra fűzi föl, hogy a legfontosabb európai érték a tárgyalásra való képesség, az egyetértés keresése. A magyar kormány ténykedésére vonatkozó keményebb kérdéseket azzal üti el, hogy ő minden helyzetben a tárgyalásos megoldást kereste.

  • “Jó hallani, hogy távolságot tart a kormánya nacionalista megszólalásaitól. Számomra ezek összeegyeztethetlenek a biztosi munkakörrel” - mondja az olasz 5 Csillag Mozgalom képviselője, Isabella Adinolfi. Furcsa ilyet hallani egy olyan parlamenti képviselőtől, aki a szélesebb tagállami hatáskörökért és kisebb EU-s szerepvállalásért küzdő “Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája” képviselőcsoportban ül.

  • Navracsics a kormányt kritizáló kemény kérdéseknél, például a médiaszabadság, az oktatási reform, vagy a civil társadalom letámadása kapcsán saját európai elkötelezettségét, a konfliktusok elhárításában játszott személyes közvetítő szerepét hangsúlyozza. Mintha elhatárolódna saját korábbi szerepétől, persze ezt nem mondja ki.

  • "Antiszemita írók, Wass Albert, Tormay Cecile művei kötelező anyagai az oktatásnak Magyarországon. Reménykedhetünk, hogy Hitler Mein Kampfja is része lesz az európai oktatásnak?" – kérdezte a német független képviselő és humorista, Martin Sonneborn.

    Navracsics elmondta: kiváló kapcsolatai vannak zsidó vezetőkkel. Ő ismerte el, hogy a magyar kormánynak komoly felelőssége van a holokausztban, igaz, ez a német megszállás alatt történt. Büszke arra, hogy Magyarország sokszínű, ő például horvát és német felmenőkkel rendelkezik. Magyarországon mindenki különböző népek keveredése, büszke erre. 

  • A felszólaló képviselőnő örömének adott hangot, hogy elhatárolódott a magyar kormány nacionalista és rasszista irányvonalától.

    Az oktatási infrastruktúra modernizációja tagállami struktúra, de azért az EU-nak is van itt tennivalója. Fontos, hogy a fiatalok versenyképes oktatást kapjanak. Digitális képességek, gazdasági ismeretek tanítása a cél. Olyan beruházások kapjanak elsőbbséget, amelyek az oktatással kapcsolatosak.

  • Azokon a területeken fog dolgozni, amelyeket a magyar kormány éppen meg akar regulázni, vetették fel. A magyar kormány hadat üzent a független bíróságoknak, civil szervezeteknek, a médiának, hangzott el. 

    Navracsics Tibor olyan lózungokkal válaszolt, mint: "A magyarok hisznek a kultúra szabadságában." Felvetette, hogy a médiatörvény módosítását iső érte el például. A többi felvetett témáról nem ejtett szót.