Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bayer Zsolt félmilliót fizethet Lunaceknek

2014.11.05. 21:14

Első fokon pert nyert Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti európai parlamenti (EP) képviselő a Bayer Zsolt újságíró ellen indított becsületsértési ügyben kedden - közölte szerdán az EP zöldpárti frakciója.

 A közlemény idézte Ulrike Lunaceket, aki szerint „a magyar igazságszolgáltatás lépéseket tett Bayer becsületsértő megnyilvánulásai ellen”, egyúttal tudatta, hogy a zöldek aggodalmukat fejezték ki az alapjogok magyarországi erodálása, a jobboldali populizmus, a kisebbségek elleni hadjáratok miatt.

Bayer 2012 februárjában, az Echo TV Korrektúra című műsorában „ótvar, hazug idiótának” nevezte Lunaceket, hozzátéve, hogy amit a politikus mond, az

„egy rohadt szemét hazugság egy rohadt szemét szájából”.

A következő héten Bayer a műsorban megkövette Lunaceket, mondván: csúnya és illetlen szavakkal illette a politikust. Ugyanakkor azt is kérte, hogy a politikus is vonja vissza nyilatkozatát, azt az "aljas hazugságot", miszerint a Békemenet résztvevői antiszemiták volnának.

Az osztrák politikus elsőként az Echo TV-nél tett panaszt, majd a médiahatósághoz fordult, amely joghatóság hiányában elutasította az ügyet. A médiatanács döntését a bíróság is megerősítette. Ulrike Lunacek ezután polgári pert indított Bayer Zsolt ellen. A zöldek közleménye szerint a bíróság első fokon 500 ezer forint megfizetésére kötelezte az újságírót.

Az MTI szerda este többször kereste Bayer Zsoltot, de nem érte el.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.