Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Ön szeretne génmódosított növényeket enni?

2014.11.11. 11:38

Az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi és közegészségügyi bizottsága kedden megszavazta azt a javaslatot, amely - az eddigi szabályozást megváltoztatva - széles körben lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy uniós szintű engedélyezés ellenére is megtiltsák genetikailag módosított organizmusok (GMO) termesztését a saját területükön.

Az MTI szerint Marco Contiero, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet agrárpolitikai igazgatója nyilatkozatban méltatta az EP-szakbizottság által megszavazott javaslatot, amely - megfogalmazása szerint - lényegesen jobb a tagállamok által az Európai Tanácsban elfogadott szövegnél. Azt szerinte ugyanis erőteljesen befolyásolta a GMO-párti brit kormányálláspont.

Az alaptörvény is említi

Contiero szerint a mostani szavazás elősegíti a szilárd jogi alap megteremtését az európai országoknak ahhoz, hogy saját területükön megtiltsák a GMO alkalmazását, és megnehezíti a biotechnológiai iparág képviselőinek dolgát, ha bíróságon akarják megtámadni az ilyen termesztési tilalmat.

A parlamenti szakbizottsági javaslat megerősítené a tagállamok azon jogát, hogy környezetvédelmi aggodalmakra hivatkozva tilalmat rendeljen el GMO-termesztésre, és korlátozná a biotechnológiai vállalatok szerepét a döntéshozatalban, amit az EU-országok szakminisztereinek közös álláspontja értelében kulcsfontosságúnak kellene tekinteni. Ezek után az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak - az Európai Bizottság bevonásával - az elkövetkező hetekben kísérletet kell tennie az álláspontok összebékítésére.

A GMO-párti kormányok álláspontját is tükröző tanácsi álláspont értelmében a nemzeti tilalom elrendelésekor nem lehetne környezetvédelmi aggályokra hivatkozni, a tilalmat elrendelni akaró kormánynak kötelessége lenne konzultációt kezdeményezni a biotechnológiai vállalatokkal, és az uniós elvi engedély megadása után két évvel már semmiképpen nem lenne szabad fenntartani nemzeti tilalmat. Magyarország alaptörvényében rögzítetva van, hogy területén nem kíván GMO-növényeket termeszteni és ilyen szervezeteket tartalmazó élelmiszereket előállítani.

Magyarország betiltsa a GMO-kat?

  • 548
    Mindenképpen.
  • 305
    Nehogy!

A genetikailag módosított élőlények (Genetically Modified Organism, GMO) genomját molekuláris eszközök felhasználásával, mesterséges úton hozzák létre. A genetikai manipuláció általában érintheti a zigótát vagy az ivarsejteket is, néha pedig az öröklődő sejtszervecskéket, például a színtestet és a mitokondriumot is. Ezeknek az élőlényeknek az utódai ugyancsak GMO-k lesznek, vagyis továbbörökíthetik az előzőleg módosított tulajdonságaikat; de ha a beavatkozás csak a szomatikus sejteket érinti, akkor a változás nem öröklődhet tovább. A tájékozott döntéshez olvassa el cikkünket: A GMO-t irtani nem kell félnetek jó lesz, melyben ellenállóbb növényekről, vitatott rákkeltő hatásról és egymásnak ellentmondó tudományos kísérletekről is írtunk.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.