Aliz
6 °C
14 °C

Diplomáciában tarol a Hamász

2014.12.17. 14:50

Néhány órával azután, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság úgy döntött, hogy nem volt jogszerű a Hamászt a terrorizmust támogató szervezetek listájára feltenni – így az immár nem tekinthető terrorista szervezetnek –, az Európai Parlamentben is sikert könyvelhet el a Palesztin Állam.

Az EP ugyanis megszavazta, hogy támogatja azt az állásfoglalást, amely elvben támogatja a Palesztin Állam elismerését. Az EP ennek alapján kiáll a béketárgyalások támogatása mellett, mert a képviselők nagy többségének meglátása szerint a palesztin-izraeli konfliktus megoldása az Izraeltől különálló palesztin állam létrehozásával valósítható meg.

A strasbourgi parlamenti döntés azonban óvatosan fogalmaz, hiszen az elismerést továbbra is az EU-tagállamok hatáskörében hagyja meg. Az EU megosztott, hiszen a közelmúltig a Palesztin Államot csak a volt szocialista blokk országai ismerték el. Erre még 1988-ban került sor, jóval azelőtt, hogy az EU-ba léptek volna. Hasonló a helyzet Ciprussal.

Csak egyetlen ország van, amely az elismerés pillanatában is az EU tagja volt: Svédország idén októberben döntött úgy, hogy támogatja a palesztin államiságot.

A folyamat folytatódhat, miután Belgium is párbeszédet kezdeményezett az EU-tagállamokkal a mielőbbi és lehetőleg minél szélesebb körű elismerésről.

A Palesztin Állam elismerése felé a legnagyobb lépés azonban már két éve megtörtént: az ENSZ Közgyűlése ekkor szavazta meg, hogy a palesztinok megfigyelő státuszt kapnak a világszervezetben. A teljes jogú tagságra azonban nincs mód, hiszen ahhoz az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyetértése kell, márpedig az Egyesült Államok vétójogával azt bármikor megakadályozhatja – éppúgy, ahogy Koszovó tagságát Oroszország.

Palesztina tovább megy

Az EU lépése újabb lökést adhat a Palesztin Hatóságnak, amelynek vezetése szerdán az ENSZ BT elé terjeszt egy határozattervezetet, követelve az izraeli megszállás befejezését. Palesztina az 1967-es határok alapján, Kelet-Jeruzsálemet magába foglalva képzeli el az önállóság megvalósítását.

Izrael jelezte, hogy nem támogatja a két éves határidőt szabó kezdeményezést. Kedden az Egyesült Államok külügyminisztere is kijelentette, megvétózzák a tervezetet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?