Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Mini-Oroszországot épít Orbán a liberálisok szerint

2015.07.08. 09:39

Írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz uniós liberális képviselők a magyar-szerb határon építendő kerítés és a Magyarországon elfogadott új menedékjogi szabályok miatt – írja a Liberálisok és Demokraták Európai Szövetségének európai parlamenti képviselőcsoportja nyomán az MTI.

Sophie In 't Veld holland politikus szerint ez újabb „sajnálatos és idegenellenes intézkedés” a magyar kormány részéről, amely szembemegy az unió értékeivel és politikáival.

„Világos választ akarok a bizottságtól. Megvárják, míg megépül a kerítés, vagy még az előtt beavatkoznak?” – fogalmazott a politikus, aki szerint a görög, spanyol és bolgár határon álló kerítések is azt bizonyítják, hogy az „Európa-erőd” nem jelent megoldást.

A történelem megmutatta, hogy a falak soha semmi jót nem hoztak, és nem állják útját az embereknek.

– idézi a frakció közleménye a politikust, aki arra is választ vár, hogy mit tesz majd a bizottság, ha Magyarország elutasítja a menedékkérőket, s megtagadja tőlük a jogot, hogy humanitárius segítséget és menedéket kérjenek.

A svéd Cecilia Wikström, a frakció migrációs kérdésekért felelős szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy miközben minden korábbinál többen menekülnek a világban, Magyarország „falakat emelve elszigetelje magát”.

„Magyarországnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot, például a genfi egyezményt. Kötelességünk és nem választás kérdése, hogy szolidárisak legyünk, és jogilag korrekt eljárásban részesítsük a menedékkérőket” – foglalt állást Wikström, aki szerint a magyar miniszterelnök „mini-Oroszországgá” alakítja hazáját.

Az EU-nak azonnal cselekednie kell, nyomást kell gyakorolni a magyarországi rezsimre, mielőtt túl késő lesz.

– tette hozzá a svéd EP-képviselő. 

Korábban az Amnesty International jelentése nyomán írtunk arról, hogy az EU menekültpolitikájáról is elmondható: korántsem olyan migránsbarát, mint lehetne.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.