Szilvia
5 °C
16 °C

Ön mekkora offshore-király?

GettyImages-482478166
2015.08.01. 08:21
A fejlődő országok 100 ezer milliárd forintos nagyságrendben buknak az illegális tőkekiáramláson, jóval többet, mint amennyi segélyt kapnak. De ön vajon mennyire van képben a multik adózási szokásaiban?

2015 a Fejlesztés Európai Éve, a HAND Szövetség a Művészetek Völgyében mutatta be munkáját a Momentán Társulat és Al Ghaoui Hesna segítségével (kapcsolódó cikkünket itt olvashatja). A DemNet Alapítvány kvíze a nemzetközi fejlesztés egyik fő kerékkötőjét, az illegális tőkekiáramlást járja körül. 

Az Európai Bizottság becslése szerint az adócsalás, illetve adóelkerülés által okozott bevételkiesés csak Európában elérheti az évi egybillió eurót. 

A világ fejlődő országai pedig - ahol a legnagyobb szükség lenne a szegénység csökkentésre – óvatos becslések szerint is évi 660-870 milliárd eurót veszíthetnek a különféle tőkeáramlások, azon belül is főleg a multinacionális vállalatok által folytatott adóelkerülés következtében. „Bár a segélyek kritikus eszközök a szegénység elleni küzdelem finanszírozásában, ezek a csillagászati adókiesések pont azok az erőforrások lehetnének, amelyekkel a fejlődő országok sorsát jobbra lehetne fordítani″ – mondta Bördős Éva, a DemNet projektvezetője.

De akkor hány billió euró rejlik a világ adóparadicsomaiban?

Hány ezer amerikai cég fér egyetlen irodába a Kajmán-szigeteken? És közben hány gyerek hal meg naponta a világon nálunk pofonegyszerűen megelőzhető okok miatt? Kvízünkből kiderül:

Hány öt év alatti kisgyermek hal meg naponta egyébként megelőzhető okok miatt (pl. alultápláltság, hasmenés)?
Hány bejegyzett cég jut a Brit Virgin-szigetek minden egyes lakójára?
Globálisan hány általános iskolás korú gyerek marad ki a formális oktatásból?
Mauritiuson hány céget menedzsel kilenc ember – legalábbis papíron?
Hány amerikai cégnek nyújt otthont mindössze egyetlen irodaépület a Kajmán-szigeteken?
Papíron melyik országból érkezik a legtöbb külföldi befektető Indiába?
Hány ember számára nem adottak a legalapvetőbb egészségügyi szolgáltatások a világon?
2010-es szakértői becslések szerint nagyságrendileg mennyi pénz lehet elrejtve a világ adóparadicsomaiban?
Ennek a vagyonnak becslések szerint hanyadrésze áramlik ki a fejlődő országokból (köztük a világ legszegényebb országaiból)?
Becslések szerint a multinacionális vállalatok beruházásainak hanyadrészét vezetik át adóparadicsomokon, ezzel is elkerülve az adófizetést?
Hány ember számára nem adottak a legalapvetőbb szanitációs feltételek a világon?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?