A tehénfingról vitáztak az Európai Parlamentben

2015.11.03. 21:25 Módosítva: 2015.11.03. 23:07
A szennyező gázok kibocsátásánál kerültek a szarvasmarhák testi funkciói az EP homlokterébe.

A mezőgazdaság sem lehet kivétel az uniós gázkibocsátás korlátozásánál, döntöttek az Európai Parlament képviselői a múlt heti plenáris ülésükön. Hat anyag, így többek között a metán és az ammónia levegőben juttatott mennyiségének szabtak plafont 2030-ig – előbbi 40 százalékáért, utóbbi szinte teljes egészéért az agrárium felel.

P0099070011
Fotó: Jan Van De Vel / Reporters Press Agency

Az utolsó pillanatban a francia Eric Andrieu módosítóját is elfogadták, ami kivételt tesz az „enterális”, vagyis a belekben képződő metánnal. Ez az állatok – főleg a szarvasmarhák – emésztésekor szabadul fel. A tehénfingra tehát végülis nem vonatkozik a bevezetésre váró korlátozás.

Ennek a háznak nem áll hatalmában, hogy megakadályozza a teheneket a szellentésben és a böfögésben 

– mutatott rá éles szemmel a képviselő. Ki röhögve, ki fejcsóválva fogadta megjegyzését az ülésteremben az EUobserver szerint.

A gázok körül komoly harc ment. Karmenu Vella európai uniós biztos mindenkit azzal nyugtatott, hogy a szabályozás miatt egyetlen állatot sem kell bezárva tartani, mint ahogy azt többen állították, és az állatállományt sem kell csökkenteni. Seb Dance brit baloldali képviselő szerint az emberiség legyőzött már járványokat, meghosszabította a saját élettartamát és a Holdra is elutazott, úgyhogy ezt is megoldja majd valahogy.

Az ügyben még a társdöntéshozó Tanáccsal, a tagállami kormányokat Brüsszelben képviselő szervvel is zöld ágra kell vergődni.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.


  • Hírek
  • Hírek