Valér
2 °C
8 °C

Nem állunk rosszul feketemunkában

2016.02.02. 23:38 Módosítva: 2016-02-02 23:46:27
Az EP európai fórumot hozna létre a feketemunka ellen. Magyarországon tavalyelőtt közel ötezer munkáltató foglalkoztatott bejelentés nélkül alkalmazottakat.

Az Európai Parlament Strasbourgban elismerte, hogy a „feketemunka” európai szintű probléma, amely nemcsak a munkavállalókra gyakorol negatív hatást, de az állami adóbevételekben és szociális hozzájárulásban is súlyos hiányokat okoz. A tagállamokban nem ritka a 15-20 százalékos feketefoglalkoztatás sem, ezért az Európai Bizottság támogatja egy platform felállítását, amelynek feladata a tagállami jó gyakorlatok cseréje és a szakmai és érdekvédelmi munka erősítése lesz.

Magyarországon a Nemzeti Munkaügyi Hivatal 2013-as jelentése alapján az ellenőrzésük látókörébe került munkáltatók 12 százalékánál dolgoztak feketemunkások, emlékeztetett Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő. Kósa üdvözölte a feketemunka felszámolását célzó platform felállítását, mert az tiszteletben tartja a tagállami hatáskört és elősegíti a bejelentett munkavállalást, a foglalkoztatottak biztonságát és a döntéshozók munkáját a foglalkoztatáspolitika terén. Az EUrologusnak eljuttatott közleményében arról írt, hogy Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint 4780 munkáltató foglalkoztatott bejelentés nélkül munkavállalókat 2014-ben.

Az európai uniós statisztikák szerint Magyarország 2013-ban Csehország és Luxemburg között helyezkedett el a be nem jelentett munkavégzés tekintetében. Az Eurobarometer egyik közvéleménykutatásában sem állunk rosszul: amikor arról kérdezték az embereket, hogy az elmúlt évben vásároltak-e úgy árut vagy szolgáltatást, hogy nem kaptak róla számlát, 2007-ben 12 százalékuk, három éve pedig 11 százalékuk mondott igent. Görögországban ugyanez az arány 30 százalékra rúgott 2013-ban.

Azok aránya, akik saját bevallásuk szerint az elmúlt 12 hónapban úgy vásároltak árut vagy vettek igénybe szolgáltatást, hogy arról nem kaptak számlát
Azok aránya, akik saját bevallásuk szerint az elmúlt 12 hónapban úgy vásároltak árut vagy vettek igénybe szolgáltatást, hogy arról nem kaptak számlát
Grafika: Eurobarometer

A bejelentés nélküli foglalkoztatás vizsgálatakor az egyik legnehezebb rész a feketemunka terjedelme, amely a legtöbb esetben rejtve marad. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa, Marianne Thyssen a keddi parlamenti vitában kiemelte: leginkább a kis- és közepes vállalkozások (KKV) területén terjedt el a bejelentés nélküli munkavégzés. 

Georgi Pirinski bolgár szocialista EP képviselő, a téma parlamenti felelőse szerint a be nem jelentett munkavégzésnek számos negatív hatása van, tisztességtelen versenyt eredményez, a tagállamok pedig adóbevételektől és társadalombiztosítási járulékoktól esnek el. Ugyanakkor komoly hátránya van a munkavállalók számára is: „A feketemunkát végzőktől gyakran megtagadják az alapvető szociális és munkaügyi jogokat”.

Pirinski elmondta: „A platform alapvetően az információk gondos vizsgálatának és a legjobb gyakorlatok megosztásának a helye”, amely különösen fontos a határokon átnyúló be nem jelentett munkavégzés esetén.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.