Klaudia
-4 °C
2 °C

Halál a francia billentyűzetekre!

2016.02.12. 16:44 Módosítva: 2016-02-12 22:15:06
Hivatalosan semmi értelme az AZERTY kiosztásnak, cseréljék le az összeset az Európai Parlamentben is!

Az Európai Parlamentben több helyen is rendelkezésre állnak asztali számítógépek, bárki használhatja őket, akinek van állandó belépője az épületbe. Nagyon hasznosak: például, ha ki kell nyomtatni valamit, bemehetünk a sajtószobába vagy a számtech terembe, és elintézhetjük.

De.

A gépek kétharmadába AZERTY kiosztású billentyűzetet dugtak. Ezzel a fajta kiosztással lehet megcsinálni, hogy a legmeglepőbb helyekre írjunk betű helyett q-t és y helyett w-t. Ez még rendben van. De aki próbált már jelszóval bejelentkezni valamelyik weboldalra AZERTY billentyűzeten, a hatodik sikertelen próbálkozás után biztos eszébe jutott, hogy ököllel megy neki a bemeneti egységnek.

Mert még az is oké, hogy ahol az m betűt szoktuk meg, oda a kérdőjel kerül. Amit viszont ép ésszel nem lehet megmagyarázni, az az, hogy a pontot és a pontosvesszőt kilövő gombnak miért a pontosvessző az alapértelmezése, és a mondatvégi írásjelet miért a Shifttel lehet csak előhívni. Kizárt, hogy a franciában gyakrabban kelljen olyan mondatokat leírni, hogy például „a magas szintű felhők a bárányfelhő és fátyolfelhő; az alacsony a rétegfelhő és a gomolyfelhő”, mint mondatot befejezni. Vagy csak nem érzem az ügy súlyát, mert magyarban „a pontosvessző használata nem kötelező, minthogy a mondattömbök elkülönítése sem az” (helyesiras.mta.hu).

És a számok? Shift + számbillentyű hozza elő a számjegyet. Ha simán megnyomok a fölső sorból bármit, szimbólumokat kapok. Nyilván többször van szükségem a paragrafusjelre, mint arra, hogy 6, akármi is a szakmám. Az 5-ös gomb alapértelmezése a nyitó zárójel, a záró zárójelet viszont még sosem sikerült megtalálnom.

Természetesen át lehet állítani a billentyűzetkiosztást mindegyik Windows operációs rendszerben, de ha a böngészőben új ablakot nyitok meg, mindig visszaugrik franciára. Ez sem segít.

Szerencsére van remény, mert a francia kulturális miniszter két hete maga jelentette be, hogy ez az elrendezés senkinek sem jó, de még a francia nyelvnek sem kedvez! Hivatalos, hogy semmi értelme az egésznek. Várjuk az EP-be a QWERTY klaviatúrákat szeretettel.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.