Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Juncker: A külön utak akadályozzák a megoldást

2016.02.24. 17:13
Rendkívüli migrációs csúcstalálkozót tartanak március 7-én Brüsszelben az Európai Unió (EU) és Törökország vezetői - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén.

A márciusi EU-török találkozóról szóló bejelentést az Európai Bizottság elnöke is megerősítette az ülésen. Jean-Claude Juncker felszólalásában hangsúlyozta, az uniós tagállamok vezetői az előző héten megerősítették a migrációs válság kapcsán az Európai Unió Tanácsa által korábban már jóváhagyott döntéseket, és most ezeket át kell ültetni a gyakorlatba.

Juncker leszögezte, a menekültválság kezelésében kizárólag a közös európai megközelítés vezethet eredményre, a külön utak csak akadályozzák a megoldást, írja az MTI.

Névtelenséget kérő európai tanácsi tisztségviselők korábban arról számoltak be, hogy a március 7-i ülés résztvevői egy munkaebéd keretében fogják megvitatni a menekültválság kezelésének kérdéseit.

Donald Tusk az előző héten jelentette be, hogy március elején találkozót tartanak az EU és Törökország vezető politikusai. Mint mondta, a migrációs hullám megfékezéséről a török kormány és az uniós tagállamok vezetői között létrejött egyezmény végrehajtása továbbra is elsődleges fontosságú, ezért van szükség a felek közti egyeztetésre.

Ankara tavaly november végén ígéretet tett arra, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezésére, cserében az unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.