Ödön
1 °C
11 °C

A bátaszéki molyhos tölgy lett az év európai fája

2016.04.20. 21:33

Bátaszék legöregebb fája, a település büszkesége, a Szent Orbán Kápolna melletti molyhos tölgy lett a 2016-os év európai fája, hozták nyilvánosságra Brüsszelben. A februárban meghirdetett versenyen a legtöbb, 72 653 szavazatot a bátaszéki fa kapta, olvasható a szervező Environmental Partnership Association közleményében.

tavaszodik
Fotó: Elblinger Ferenc / elbiferrum.blogspot.hu

Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos a díjátadón videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket. Szerinte a fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet.

Pavel Poc, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának egyik alelnöke, a díjátadó egyik védnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy „a fákkal való találkozás számos történetet hoz felszínre, amelyek gyakran legendákká válnak, néha történelmünk részét képezik."

A versenyszervezők reménye szerint Az év európai fája kezdeményezés néhány éven belül páneurópai mozgalommá válik, amely jelentősen és mérhetően fogja erősíteni a helyi közösségeket és a környezettudatos életmódot.

A címért 15 ország egy-egy fája verseng egymással, mindannyian az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, egyúttal a természeti örökség és a helyi közösségek összefogásának fontosságát hangsúlyozzák.

Február elseje óta lehet szavazni, akkor írt a versenyről először az EUrologus. Az utolsó hétre titkosították a voksok állását, de nagyon vezetett a bátaszéki molyhos tölgy.

Az év európai fája díjat idén május 25-én, Orbán napon ünneplik meg Bátaszéken, amikor egy molyhostölgy-csemetét is ültetnek az öreg tölgy mellé, jelezve az utókornak, hogy van folytatása a hagyományoknak.

A Madárszem.hu drónos légifelvételt készített a négyszáz éves fáról: a videó végén Magyarország-formába állnak a törzse körül a rajongók.

Idén második helyen végzett a csehországi ezeréves hárs 43 451 szavazattal, harmadik helyezett lett a szlovákiai Bosác körtefája 29 114 vokssal, írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.