Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

A többség szerint profitáltunk az EU-tagságból

2016.11.21. 21:43 Módosítva: 2016.11.21. 21:58
A magyar lakosság 62 százaléka egyetért azzal, hogy jól jártunk az uniós csatlakozással az Európai Parlament új felmérése szerint. Különösen a munkahelyteremtésben van nagy szerepe az EU-nak a válaszadók szerint.

Magyarországon a válaszadók 47 százaléka általában jó dolognak tartja az EU-tagságot, 41 százalék semleges állásponton van, és csak 11 százalékuk tartja rossz dolognak. „Mindent figyelembe véve” a lakosság többsége, 62 százalék egyetért azzal, hogy az ország profitált a csatlakozásból. A válaszadók kiemelték, hogy az EU új munkahelyeket teremt (49 százalék), hozzájárul a gazdaság növekedéséhez (44 százalék), és javítja az emberek életszínvonalát (28 százalék).

A kutatásban megkérdezettek többsége európai szinten is úgy hiszi, hogy az uniós tagság jó a hazájának (53 százalék, ami -2 százalékpont esés 2015-höz képest). A válaszadók aránya széles skálán mozog, míg Írországban 74 százalék véli az EU-t jó dolognak az adott országnak, addig Görögországban csak 31 százalék.

Az uniós átlaghoz képest Magyarországon kiugróan sokan érzik úgy, hogy az EU új munkalehetőségeket biztosít az embereknek.
Az uniós átlaghoz képest Magyarországon kiugróan sokan érzik úgy, hogy az EU új munkalehetőségeket biztosít az embereknek.
Grafika: Európai Parlament

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az EU támogatottságának mutatója nagyjából stabil maradt 2009 óta, amikor szintén 53 százalékon állt az érték.

Az európai válaszadók 71 százaléka, a magyar megkérdezettek 74 százaléka szerint ami összeköti a különböző EU tagállamok állampolgárait fontosabb, mint az, ami elválasztja őket.

Miből lesz az európai identitás?

Az európai identitás elemei közül a demokrácia és a szabadság továbbra is kulcsfontosságú értékek a megkérdezettek 50 százaléka szerint, míg az euró jelentősen lecsökkent 33 százalékra (ez 6 százalékponttal kevesebb, mint 2015-ben) különösen az eurózónában.

Majdnem minden második európai úgy érzi, hogy egy összehangolt társadalmi jóléti rendszer fokozná az európai polgári életérzést (46 százalék, +1 százalékpont).

A magyar válaszadók az európai identitás elemei közül a közös történelmet (42 százalék), a demokrácia és szabadság értékeit (38 százalék), és a közös kultúrát (35 százalék) jelölték meg legtöbben.

Ezen a linken böngészheti, hogy milyen értékeket mértek még Magyarországon.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.