Zoltán
-4 °C
9 °C

Az EP döntött: felfüggesztenék Törökország EU-s csatlakozását

2016-07-22T160446Z 1574986058 S1AETRBLYKAA RTRMADP 3 TURKEY-SECU
2016.11.24. 13:28

Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel a csütörtöki plenáris ülésen megszavazott állásfoglalásában az Európai Parlament (EP), amire a képviselők szerint a júliusi török puccskísérletet követően bevezetett elnyomó intézkedések miatt van szükség.

 Az EP strasbourgi plenáris ülése 479 igen szavazattal, 37 ellenében, 107 tartózkodás mellett fogadta el a hatpárti indítványt, amelynek benyújtói között ott volt az uniós parlament négy legnagyobb képviselőcsoportja, a néppárti, a szociáldemokrata, a liberális és az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű frakció.

A képviselők elítélték a törökországi jogsértéseket, azonban hangsúlyozták töretlen elkötelezettségüket amellett, hogy Ankara továbbra is erős szálakkal kötődjön az EU-hoz.

Az Európai Parlament állásfoglalása jogilag nem kötelező érvényű, de nyomást gyakorol az Európai Bizottságra a tárgyalások "jegelésének" érdekében.

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban az Indexnek azt mondta, nem lát antidemokratikus folyamatokat Törökországban. 

A minap Recep Tayyip Erdogan török elnök jelentette ki, hogy Törökországnak nem kell mindenáron kötnie magát az EU-csatlakozáshoz, inkább beléphetne az Oroszországot és Kínát is tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezetbe, az SCO-ba.

Az SCO célja harcolni a radikális iszlám jelentette fenyegetés, valamint az Afganisztánból kiinduló kábítószer-kereskedelem ellen. Tagjai Oroszország, Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán. A megfigyelő országok között találni Iránt, Mongóliát, Afganisztánt, valamint még Indiát és Pakisztánt is, de az utóbbi kettőnek 2015-ben már megkezdődött a felvételi folyamata. Törökország és Fehéroroszország sajátos viszonyban áll a szervezettel, amelynek értelmében részt vehetnek a miniszteri szintű találkozókon, de nem rendelkeznek szavazati joggal. De Erdogan a NATO-t is élesen bírálta

Borítókép: Osman Orsal / REUTERS

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.