Erzsébet
1 °C
4 °C

Két hatvanas olasz, a hallássérült belga, a feminista és a főliberális

GettyImages-524795684
2016.12.15. 10:10 Módosítva: 2016-12-15 12:57:03
Ki legyen az Európai Parlament elnöke? Két hatvan körüli olasz férfi, egy hallássérült belga nő, egy olasz feminista nő, és Guy Verhofstadt közül választhatnak a képviselők.

Martin Schulz, az Európai Parlament német szociáldemokrata elnöke januárban távozik az unió közvetlenül választott képviselő-testületének az éléről. Az utódját a parlament a saját soraiból fogja kijelölni, ezen a héten indult a versengés.

Tizenkét éve konzervatív és szocialista politikusok váltogatják egymást az Európai Parlament élén. A két legnagyobb parlamenti frakció, a keresztény-konzervatív Európai Néppárt (EPP) és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) azóta mindegyik két és fél éves elnöki ciklus előtt megegyezett arról, hogy tartják magukat ehhez a hagyományhoz: egyszer az egyikük, azután a másik javasol elnököt, és megszavazzák a másik jelöltjét.

Most borulhat a megegyezés. Martin Schulz döntése, hogy a német belpolitikában folytatja a karrierjét, és talán a szövetségi kancellár jelöltségért is harcba száll, felkészületlenül érte az európai parlamenti frakciókat, és nem is tudtak kompromisszumos jelölttel előállni. Nyílt verseny indul a posztért.

Antonio Tajani (Európai Néppárt – EPP)

A legnagyobb képviselőcsoport kedden este választotta meg a jelöltjét: 216 lehetséges szavazatból 94-et kapott Antonio Tajani, a riválisai ezután visszaléptek. A 63 éves olasz politikus 1994 óta EP-képviselő, közben 2008 és 2014 között az unió kormányaként működő Európai Bizottságnak volt a tagja, ahol először a közlekedés-, majd az ipar- és vállalkozási politikát igazgatta.

Rómában született, a Sapienza egyetemen jogot tanult, szolgált az olasz légierőben, aztán újságíróként az olasz állami rádió hírműsorában dolgozott. Évekig szerkesztette az Il Giornale című napilap fővárosi kiadását, és tudósított Libanonból, a Szovjetunióból és Szomáliából.

A hírhedt olasz miniszterelnök, Silvo Berlusconi első kormányának ő volt a szóvivője 1994 és 1995 között, ez éppen elég ok arra, hogy az Európai Parlament többségének teljesen elfogadhatatlan legyen, mint az intézmény egységét kifejező jelölt. A „dízelbotrányban” is előkerült a neve: gyanús, hogy uniós biztosként már évekkel a fiaskó kirobbanása előtt tudott róla, hogy dízelautók gyártói csalnak a környezetvédelmi teszteken a nitrogénoxid-kibocsátással.

Az első promóvideójában azt mondta, olyan parlamentet szeretne, amelyik képes elmagyarázni az EU félmilliárd lakójának, hogy mit tesz az érdekükben. Mivel nem makulátlan a renoméja, kérdéses, hogy ő lesz-e az az ember, aki mögé fel fog sorakozni az EP-képviselők legalább fele.

Gianni Pittella (Szocialisták és Demokraták – S&D)

Az 58 éves szocialista jelölt vaskézzel irányítja a frakcióját, rosszul beszél idegen nyelveken, és a honfitársaival veszi körül magát, akiket fontos pozíciókba ültet. A saját frakciójában erős figura, de ideológiailag lehet, hogy túl radikális a parlamentnek: a saját pártjának, a szocialista Partito Democraticonak is a bal széléről jön.

Pittella igazságügyi orvosszakértő, a dél-olaszországi Basilicata régióból származik, egyetemre Nápolyba járt. 1978-ban végzett, 1980-ban kezdett helyi szinten politizálni. 1999-ben került be az Európai Parlamentbe, ahol rögtön frakcióvezető-helyettes lett. Tizenöt évig tagja volt a költségvetéssel, az iparral és az EP-hez nyújtott petíciókkal foglalkozó szakbizottságoknak, és a nyugat-balkáni országokkal kapcsolatot tartó delegációnak.

A frakciója egyhangúlag támogatta a jelölését. „Nem fogunk beleegyezni, hogy a jobboldal monopolizálja az uniós intézmények vezetését – mondta a megválasztása után. – Ez nem a pozíciókról, vagy a személyes ambíciókról szól, hanem hogy leszögezzük: változásra van szükség.” Valódi beruházási tervre és a legelesettebb társadalmi csoportokat segítő szociális politikára van szükség. Harcolni kell az adóelkerülés ellen és a fenntartható jövőért, jelentette ki.

Guy Verhofstadt (Liberálisok és Demokraták – ALDE)

Ha Pittella megakad a parlament jobboldalának a torkán, a baloldal pedig nem egyezik bele, hogy az Európai Bizottság és a miniszterelnökök Európai Tanácsa mellett az EP is konzervatív irányítás alá kerüljön, a liberális Guy Verhofstadt lehet a kompromisszumos befutó. Ismert figura, népszerű miniszterelnök volt Belgiumban, nagyszájú, és elkötelezett híve az európai integrációnak.

Az álma a nemzetállamok sokkal szorosabb együttműködése, egy föderálisan működő Európai Unió. Magyarországon is ismerjük, elsősorban azért, mert ő volt az, aki a leghangosabban kiabált Orbán Viktorral a magyar kormányfő strasbourgi felszólalásai után.

Nem jelentette még be hivatalosan, hogy indul az elnökségért. A frakciójának a szóvivője pénteken azt mondta: csak akkor száll be a versenybe, ha a liberálisok más párt jelöltje mögé nem szívesen állnak be.

A hatvannyolc ALDE-képviselő jelentheti a mérleg nyelvét egy kiélezett versenyben, ezért nem fogja olcsón adni a támogatásukat. Azt kérheti cserébe a két nagy frakciótól, hogy liberálisok kerüljenek fontos pozíciókba, például szakbizottságok elnöki székébe, és ő képviselőiket bízzák meg nagy horderejű jogszabály-javaslatok felügyeletével.

Helga Stevens (Konzervatívok és Reformisták – ECR)

A belga jogász Belgiumban, Angliában és az Egyesült Államokban tanult, és ügyvédként dolgozott, mielőtt politizálni kezdett a flamand parlamentben. 2014-ben került be az EP-be, és abba a frakcióba ült be, ahol a Néppártnál eggyel keményebb konzervatívok, a brit tory-k, a lengyel Jog és Igazságosság és a cseh Polgári Demokrata Párt jöttek össze. 

„Visszanézve, nem mindig volt könnyű. Fogalmam sincs, hogy éltem túl az általános iskolát és a középiskolát, főleg, hogy nem segítettek tolmácsok. De megtanultam, hogyha keményen dolgozol, sok mindent elérhetsz.” Ő volt az első hallássérült jogász, aki lediplomázott Belgiumban, 1993-ban.

A Konzervatívok és Reformisták Európája az egyetlen olyan frakció, amelyik hisz az EU valódi reformjában, mondta. „Mély, szerkezeti változásra van szükség abban, ahogy az EU-s intézmények működnek. Nem arról kellene folyton vitatkozni, hogy kevesebb vagy több Európára van szükség. A jobb Európát arra kell építeni, hogy felszámoljuk a központosítást, és tiszteletben tartjuk a tagállamokat.”

„Az Európai Uniónak sokkal nyitottabbnak kellene lennie – mondta. – Látom, hogy az összes fontos döntést zárt ajtók mögött hozzák, férfiak, akik csak néhány országot képviselnek egymás között. Minden EP-képviselőnek ugyanannyit kellene érnie, akármelyik országból is jön.”

Eleonora Forenza (Európai Egyesült Baloldal/Északi Zöld Baloldal – GUE/NGL)

A radikális baloldali frakció is egy dél-olaszországi jelöltet állít. A negyven éves Eleonora Forenza Bariban született, és ott szerzett doktorit olasz nyelvből és kultúrából. A politikai gondolkodás történetét kutatja, a szakterülete a feminizmus és az olasz neo-marxista Antonio Gramsci munkássága.

„Egy teljesen demokratikus Európához radikálisan át kell alakítanunk az Európai Unió mostani felállását: a modellt, amelyik a neoliberalizmusra, a megszorításokra, az államadósságra és a zsarolásra épül – írta a jelölése után. – El kell ismerni, hogy mindenkinek joga van a munkához és a minimális jövedelemhez. A nők alapvető jogainak a helyzetét is át kell gondolni, mert az EU-ban a nők harmadát fizikai vagy lelki bántalmazás éri.”

Támadja az Európai Parlament élén álló szociáldemokrata–néppárti nagykoalíciót. Szerinte ők a megszorításokat támogatják, és abban érdekeltek, hogy a saját antidemokratikus irányításukat fenntartsák az uniós törvényhozásban.

Ön kire szavazna?

 • 434
  Kik ezek??
 • 406
  Guy Verhofstadt (Liberálisok és Demokraták – ALDE)
 • 387
  Antonio Tajani (Európai Néppárt – EPP)
 • 302
  Helga Stevens (Konzervatívok és Reformisták – ECR)
 • 164
  Eleonora Forenza (Európai Egyesült Baloldal – NGL/GUE)
 • 74
  Gianni Pittella (Szocialisták és Demokraták – S&D)

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.