Fontos EU-posztot kap a botrányos magyar útjáról elhíresült biztos

GettyImages-621633584
2017.01.10. 14:01
Günther Oettinger gond nélkül megkapja a költségvetési tárcát az Európai Bizottságban, ami nekünk is fontos lesz a következő két évben.

Hétfő este hallgatta meg az Európai Parlament (EP) Günther Oettinger német uniós biztost, akit a főnöke, Jean-Claude Juncker tavaly év végén elhívott a digitális fejlesztési tárca éléről, hogy ezentúl az EU költségvetési és emberi erőforrás ügyeit igazgassa. Azért kellett cserélni, mert a költségvetést eddig felügyelő bolgár biztos, Krisztalina Georgieva a Világbank főigazgatója lett, és Washingtonba költözött.

A konzervatív Oettingert fésületlen beszólásai tették hírhedtté a politikai korrektségre nagyon is odafigyelő brüsszeli körökben. Október végén egy hamburgi beszédében ferdeszeműeknek nevezte egy kínai miniszteri küldöttség tagjait, és viccelődött rajta, hogy mind ugyanúgy vannak felöltözve, és mind balról jobbra fésülik a hajukat „fekete cipőpasztával”. Hozzátette: feltűnő, hogy nincsen közöttük egy nő sem, ami valószínűleg azért lehet, mert Kínában nincsen női kvóta a vezető állásokban. Németországban viszont olyannyira más a politikai hozzáállás, hogy lassan bevezetik „a kötelező melegházasságot”, tette hozzá. Amikor kiderült, hogy rögzítették a beszédét, felrótta a felvételt közzétevő Youtube csatornának, hogy ezeket a megjegyzéseit kiemelték a szövegkörnyezetből, később pedig egy közleményben bocsánatot kért.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a diplomáciai etikettre fittyet hányva beszélt más országokról. Az EU–Kanada szabad-kereskedelmi egyezményt ellenző Vallóniát októberben egy kommunisták által irányított mikrorégiónak nevezte. 2011-ben bedobta az ötletet, hogy a túl nagy államadósságot felhalmozó EU-s országok zászlóit eresszék félárbocra az uniós intézmények épületei előtt. Két évvel később egy beszédében azt mondta: „Aggasztanak azok az országok, amelyek alapvetően egyszerűen kormányozhatatlanok: Bulgária, Románia és Olaszország.”

A német ipar lobbistája

A magyar sajtóban akkor került elő Oettinger neve, amikor novemberben kiderült, hogy egy oroszbarát német lobbista, Klaus Mangold magánrepülőjén utazott egy budapesti konferenciára még májusban az üzletember társaságában, és ezt nem hozta nyilvánosságra. Amikor kérdőre vonták, azt válaszolta: az utazás nem számított hivatalos találkozónak, ezért az Európai Bizottság lobbizásra vonatkozó szabályai szerint nem volt köteles beszámolni róla. Hétfőn az Európai Parlamentben azért hozzátette: „talán érdemes volna jobban definiálni, hogy hogyan használjuk a lobbista nyilvántartást”.

Kijelentette: tökéletesen független vagyok az összes lobbicsoporttól, nincs részesedésem autógyártó és energia cégekben. Ugyanakkor nyitott az ipari szereplők szakértő véleményére. „Mindig megpróbáltam meghallgatni az összes céget, amelyiknek a digitális piacon volt érdekeltsége. Hogyha egy lobbicsoporttól valaki beszélni akar a biztossal, erre lehetőséget kell teremteni!” – szögezte le.

Németországban és Brüsszelben is az egyik leginkább üzlet- és iparpárti politikusként ismerik Oettingert. A kétezres évek második felében Baden-Württenberg miniszterelnöke volt. Ebben a német tartományban székel a Porsche, a Mercedes és az autóalkatrészeket gyártó Bosch.

A Politico által megkérdezett szakértők a digitális fejlesztési munkáját is úgy értékelték, hogy az elsősorban a nagy cégeknek, különösen a Deutsche Telekomnak hozott előnyöket.

„A digitális területhez egyáltalán nem értett, és nem is különösebben érdekelte. Az önvezető autókon és az autóiparon pörgött” – mondta az EUrologusnak egy, a belső munkára rálátó európai bizottsági forrás. Az intézményen belül úgy beszélnek Oettingerről, hogy ő egy megbízható kormánylobbista, aki a német ipari érdekeket képviseli Brüsszelben.

Csak egy formalitás

A kinevezés előtt álló biztosok hagyományosan megjelennek az Európai Parlament előtt, hogy számot adjanak a terveikről és a felkészültségükről. 2014-ben az Európai Parlament szakbizottságának a kérésére szabták át Navracsics Tibor munkaköri leírását, mert nem tartották megfelelő személynek az uniós állampolgárságot érintő ügyek irányítására. Ezzel szemben Oettinger hétfői meghallgatása csak formalitás volt. Az EP költségvetési és jogi szakbizottsága nem utasíthatta el a kinevezését, és szavazást sem tartottak a háromórás ülés után. Oettingernek már tavaly bevezették az önéletrajzába az új pozícióját az Európai Bizottság honlapján.

Kilenc EP-képviselő múlt héten levélben kérte Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, hogy gondolja meg Oettinger jelölését. „Az ismétlődő botrányok, a zavaros eljárások, az átláthatatlan lobbibefolyás a bizottsági döntéshozatalra, mindaz amit Oettinger egyszemélyben képvisel, egyetlen dologra alkalmas: hogy aláássák az európai intézmények és az EU megítélését” – írta Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, a levél egyik aláírója. „Az EU vagy lényegileg megváltozik működését, a társadalomhoz való viszonyát, átláthatóságát, demokratikus legitimációját, a nagyvállalati érdekek befolyását illetően, vagy azt kockáztatja, hogy végleg elveszti a belé vetett bizalmat.”

Nekünk fontos lesz

Oettinger egy harmadik témába is belekóstolt az európai biztosi karrierje során: 2010-től öt évig az uniós energiapolitikáért felelt. Posztjai közül a mostani, a költségvetést felügyelő munka felel meg leginkább a végzettségének és szakmai tapasztalatának. Jogászként húsz évig egy könyvvizsgáló és adótanácsadó cég vezetője volt Németországban, mielőtt baden-württenbergi miniszterelnökké választották.

A sváb politikusnak kulcsszerepe lesz az EU 2020 utáni többéves költségvetésének a kialakításában, amiről a tárgyalások hamarosan indulnak. Ezekben az alkudozásokban fog eldőlni, hogy megmaradnak-e, és ha nem, hogyan alakulnak át a jövőben a Magyarországnak fontos kohéziós támogatások.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.