Uniós segítséget kaphat a katasztrófa után Olaszország

2017.01.19. 18:22
Az Európai Bizottság és Parlament elnöke is szolidaritását fejezte ki a földrengés, valamint lavina sújtotta olaszokkal. Az EU pénzzel és többek között műholdas térképekkel segíthet.

Intézményeik nevében szolidaritását fejezte ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a halálos áldozatokat is követelő földrengést és lavinát elszenvedett Olaszországgal.

Brüsszelben csütörtökön kiadott nyilatkozatában Juncker őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és kinyilvánította szolidaritását az olasz néppel.
Kijelentette, az Európai Bizottság mindent megtesz annak érdekében, hogy e nehéz időben mihamarabb segítség érkezhessen az érintett régiókba. Az Európai Unió nem hagyja, hogy Olaszország egyedül nézzen szembe a tragédiával, ezért minden rendelkezésre álló eszközt megmozgat a humanitárius segítségnyújtás és válságkezelés előmozdítása érdekében - tette hozzá.

Az Európai Bizottság emlékeztetett arra, hogy a 2016. augusztusi és októberi földrengések után Brüsszel 30 millió eurós (mintegy 9,3 milliárd forintos) támogatás mellett műholdas térképekkel segítette a segélyalakulatok munkáját és a kárfelmérést az olasz hatóságok kérésére.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) most megválasztott olasz elnöke a földrengés és azt követő lavina kapcsán kiadott nyilatkozatában szintén együttérzését tolmácsolta az áldozatok családjainak. Az EP elnöke azt mondta, mindent megtesz azért, hogy a brüsszeli bizottság minél hamarabb forrásokat tudjon felszabadítani az EU szolidaritási pénzalapjából. Tajani egyúttal köszönetet mondott az olasz mentőszolgálatok áldozatos és fáradhatatlan munkájáért.

Olaszország középső részét - Lazio, Marche és Abruzzo régiók határán - szerda délelőtt rázta meg három közepes erejű földrengés. Ezután Pescarában lavina zúdult egy kis szállodára; sajtóhírek szerint akár 20 ember is a hótömeg alatt rekedhetett, és egészen bizonyosan halálos áldozatok is vannak.

(MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.