Szilárda
-4 °C
2 °C

Az EP-ben is téma lesz az amerikai beutazási tilalom

2017.02.01. 10:26
A grúz vízummentességet is a héten szavazhatja meg az uniós képviselő-testület.

Az Európai Parlament a héten „miniplenárist” tart. Ilyenkor ugyanúgy vitáznak és szavaznak jogszabályokról, mint a rendes üléseken, csak egyrészt rövidebb ideig, másrészt nem kell ehhez külön Strasbourgba utazniuk Brüsszelből, mint ahogy egyébként kötelező lenne.

Vita az amerikai beutazási tilalomról Mogherinivel

Az Európai Parlament sajtószolgálata szerint a frakcióvezetők megvitatják az amerikai elnöki rendelet következményeit Federica Mogherini külügyi főképviselővel. A múlt pénteken bejelentett intézkedés hét ország polgárainak tiltja meg a beutazást az USA-ba.

Vita az energiaunió jövőjéről

A képviselők az energiaunió helyzetét is áttekintik Maroš Šefčovič uniós energiaügyi biztossal. Az EP és a tagállamok átmeneti megállapodást kötöttek az energiaügyi kormányközi megállapodásokról (azaz részt vegyen-e az Európai Bizottság például a gázellátási szerződések tárgyalásában) és most az energiahatékonyságra vonatkozó címkézésről tárgyalnak. Nemsokára a gázellátás biztonságára vonatkozó javaslatok lesznek napirenden.

Az Európai Bizottság 2016 novemberében nyolc új energiauniós jogszabályt (a „tiszta energia csomagot”) is javasolt, amit egyelőre az EP bizottsága vizsgál.

Automatikusan ismerjék el az örökbefogadást külföldön

A gyermek mindenek felett álló érdekének érvényesítésére az EP azt fogja kérni a Bizottságtól, hogy álljon elő javaslattal az örökbefogadások automatikus európai elismerésére. Állásfoglalási indítványukban a képviselők a bürokratikus folyamatok felgyorsítására Európai Örökbefogadási Tanúsítvány létrehozását szorgalmazzák.

A gyermeket hazájukban örökbefogadó családok még mindig jogi és adminisztratív akadályokba ütköznek, amikor az egyik tagállamból a másikba költöznek. A szülők például lehet, hogy nem tudják az iskolába beíratni gyermeküket, hacsak nem bizonyítják külön is, hogy a felügyeletet ők gyakorolják. Az állásfoglalás nem kötelezi a Bizottságot arra, hogy azt tegye, amit az EP kér, de alapos indokolást kell nyújtania, ha elutasítja a javaslatot.

Újabb lépés a grúz vízummentesség felé

Az Európai Parlament arról a törvényjavaslatról is szavaz, amellyel grúz állampolgárok vízum nélkül utazhatnának az EU-ba. A biometrikus útlevéllel rendelkezők egy 180 napos időszak alatt 90 napot tölthetnek a schengeni övezetben üzleti, turisztikai vagy egyéb céllal, de munkát nem vállalhatnak.

Az EP és a tagállamok erről tavaly decemberben kötöttek megállapodást, de a mentességgel együtt egy biztonsági fék is életbe lép, amivel a tagállamok biztonsági okokból átmenetileg felfüggeszthetik egy ország vízummentességét.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.