Árpád
-2 °C
3 °C

Az egész EU-ban elismertetnék az örökbefogadásokat

2017.02.03. 15:00
Bürokráciacsökkentést akar az Európai Parlament az örökbefogadásoknál.

Van kölcsönös elismertetés, de más esetre

A hágai konvenció ugyan előírja, hogy a részes államok automatikusan ismerjék el a többi országban lezajlott örökbefogadást, ez azonban csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor örökbefogadó és örökbefogadott két különböző ország polgára.

 Az Európai Parlament az örökbefogadások automatikus európai elismerését kéri. Az állásfoglalási indítvány arra kéri az Európai Bizottságot, hogy álljon elő törvényjavaslattal a „belföldi” örökbefogadások – vagyis amikor a szülők és a gyerekek ugyanabból az országból származnak – összeurópai elismerésére.

A képviselők a „honosítások” felgyorsítására egy Európai Örökbefogadási Tanúsítvány létrehozását és azt javasolják, hogy szülessenek iránymutatások az örökbefogadások minimális követelményeiről.

„Mivel az örökbefogadás szerető, törődő és stabil környezetet kell, hogy biztosítson a gyermeknek, felszólítjuk a Bizottságot, hogy tegyen lépéseket a nemzeti dokumentumok elismertetésére, így a más tagállamba költöző örökbefogadó családok jogi biztonságot élvezzenek” – mondta az EP sajtószolgálata szerint Tadeusz Zwiefka, a téma európai parlamenti felelőse (jelentéstevője).

A gyermeket hazájukban örökbefogadó családok még mindig jogi és adminisztratív akadályokba ütköznek, amikor az egyik tagállamból a másikba költöznek. A szülők például lehet, hogy nem tudják az iskolába beíratni gyermeküket, hacsak nem bizonyítják külön is, hogy a felügyeletet ők gyakorolják.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.