Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A kulturális örökség európai éve lesz 2018

2017.02.11. 01:27
A tagállami miniszterekből álló Tanács szerint ezzel az európai identitás megerősítése a cél.

A kulturális örökség európai évének nyilvánítják 2018-at. A kezdeményezés célja az európai identitás megerősítése - közölte csütörtökön az uniós tagállami kormányokat képviselő Tanács, miután megállapodás született a testület és az Európai Parlament képviselői között.

Az Európai Bizottság tavaly tett javaslatot arra, hogy 2018-at a kulturális örökség európai évének nyilvánítsák. Többek között az a cél, hogy felhívják a figyelmet az európai kultúra sokféleségére és gazdagságára.

A kulturális örökségek - köztük a régészeti lelőhelyek, az építészet, a középkori várak, a népi hagyományok, a festészet, az irodalom, a zene, a mozi - az európai emlékezet középpontjában állnak - emelte ki a Tanács sajtószolgálata.

„Mint írták, az európai kulturális örökség helyi szinten elősegítheti a társadalmi kohéziót és integrációt, elsősorban az elhanyagolt területek helyreállításán, a helyhez kötődő munkahelyek létrehozásán, valamint a közösségi szellem erősítésén keresztül.
Hosszú közös történelmünk során különösen gazdag kulturális örökség keletkezett Európában. Üdvözlöm a lehetőséget, hogy megünnepeljük mindazt, amelyen felépült közös európai identitásunk” - fogalmazott Owen Bonnici, az EU soros elnökségét betöltő Málta igazságügyi és kulturális minisztere.

A tematikus év lehetőséget ad rá, hogy az oktatásban is nagyobb figyelmet fordítsanak a kulturális örökségre, a polgárok pedig jobban megértsék annak társadalmi és gazdasági jelentőségét - mondta korábban Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos.

A kulturális örökség európai évéről szóló megállapodást még hivatalosan is jóvá kell hagynia a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.