Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Trumpék tesznek az európai integrációra

2017.02.15. 23:31
Vicces módon épp az EU-t félti bezárkózástól az az unióellenes közgazdász, akit várhatóan brüsszeli nagykövetnek jelöl Donald Trump.

A washingtoni kormányzat nyilvánvalóvá fogja tenni, hogy az Egyesült Államok többé nem érdekelt az európai integráció mostani formájában, jelentős változás jöhet az amerikai politikában - írta Ted Malloch, aki sajtóhírek szerint Donald Trump amerikai elnök uniós nagykövetjelöltje lehet.

Mivel az Egyesült Államoknak fontos kereskedelmi, biztonsági, kulturális és külpolitikai érdekei vannak Európában, Washingtonnak továbbra is elkötelezettnek kell lennie Európa iránt, de az eddigi politika nem folytatódhat, mert hibás feltevésekből indul ki és már nem gyümölcsöző - írta Malloch a The Parliament Magazine európai ügyekkel foglalkozó szaklapban megjelent cikkében.

Az erőteljes unióellenes állásfoglalásairól ismert közgazdász úgy véli, elő kell segíteni az EU „szocialista, protekcionista” elmozdulásának visszafordítását. A vád azért csúszott el kissé, mert az EU egy szabadkereskedelmi egyezményről tárgyal az USA-val, amit protekcionista módon épp Donald Trump akar felfüggeszteni.

Ted Malloch szerint viszont az uniós elmozdulás rendkívül káros az Egyesült Államok biztonságára és gazdaságára, ezért határozottan elleneznie kell a föderális elképzeléseket és inkább kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat kellene kialakítania az uniós országokkal.

Nem szeretné az európai integráció azonnali felbomlását, de minden uniós országban népszavazást javasolna a tagságról. Szerinte az Európai Unió egyre nyíltabban az amerikai érdekek ellen dolgozik egyebek mellett a Közel-Keleten, Izraelben, Iránban, Kubában és az energiapolitikában. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok Trump elnöksége alatt már nem fogja ilyenkor elfordítani a fejét.

Múlt héten az Európai Parlament néppárti, szociáldemokrata és liberális frakciója is arra szólította fel az uniós intézmények vezetőit, hogy ha az Egyesült Államok valóban Mallochot fogja jelölni a posztra, akadályozzák meg az akkreditálását.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy hétvégi interjúban közölte, nem tud róla, hogy az EU valaha visszautasította volna egy kinevezett nagykövet akkreditálását, de nem zárja ki a lehetőséget, hogy a jövőben így legyen.

Szakértők szerint az uniós nagykövetek akkreditálásához a tagállamok egyhangú szavazatára van szükség.

(MTI)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.