Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EP-ben is újra téma a görög válság

2017.02.16. 08:44
A képviselők véleménye eléggé megosztott abban, hogyan kellene végre-valahára kivezetni a görögöket a válságból.

Görögország helyzete és pénzügyi válsága az elmúlt hetekben ismét napirendre került az EU-ban. Eltérő a Nemzetközi Valutaaalap (IMF) és az uniós tagállamok véleménye arról, hogy mit kellene tennie a görög kormánynak az ország kivezetéséhez a válságból. A fő kérdés, hogy valóban szükség van-e adósságcsökkentésre, amelyet az IMF javasol.

Görögországnak júliusig van elegendő pénze, hogy fedezze kiadásait, ekkor viszont hétmilliárd eurónyi adósságát kellene visszafizetnie.

A görög állampolgárok azonban már így is egyre inkább érzik a válság negatív hatását a bőrükön. Az Eurostat adatai szerint a munkanélküliségi mutató a 2008-as 8 százalékról 2015-re kis híján 25-re nőtt.

A görögországi helyzetről az Európai Parlament is plenáris vitát tartott, ahol Valdis Dombrovskis is részt vett. Az Európai Bizottság alelnöke felszólalásában emlékeztetette az EP-képviselőket, hogy a görög kormány komoly pénzügyi reformokat és strukturális változásokat hajtott végre a gazdaság minden területén. A bizottsági alelnök ugyanakkor hozzátette, hogy még nem dőlhetnek hátra, rengeteg a teendő ahhoz, hogy megállapodás szülessen a görögök és a hitelezők között.

Manolis Kefalogiannis jobbközép görög képviselő szerint a problémák nagy részéért a mostani görög kormány tehető felelőssé. „Nagyon fontos, hogy az országunk végre maga mögött hagyhassa a válságot és közeledhessen Európa felé. A beruházásokat kell újraindítanunk, erre van szükség.”

A német szocialista Udo Bullmann azt kérdezte Valdis Dombrovskistól: „ha rajta vagyunk a jó úton, akkor miért hallunk olyan hangokat a tagállamok felől, hogy aggódnak, hogy Görögország kiléphet az Unióból?”

„A fiatalok munka nélkül maradtak, a kis- és középvállalkozások működését ellehetetlenítették, és jelentősen csökkentették a nyugdíjakat. A reformok végrehajtása egy óriási temetővé változtatta Görögországot” - mondta a konzervatív-euroszkeptikus görög Notis Marias.

Sylvie Goulard liberális, francia képviselő kritizálta az IMF szerepét a folyamatban és megkérdőjelezte, hogy helye van az euróövezeten belül. „Hosszú évek vitái után még mindig a válság kezelésénél tartunk (...), méghozzá úgy, hogy közben egyre csak gyülekeznek a felhők a fejünk felett.”

A szélsőbaloldali görög Dimitris Papadimoulis szerint „az Eurostat adatai azt mutatják, hogy Görögország teljesítette a kiszabott feltételeket és lassú növekedés látható. Négyszer több a feleslegünk, mint amiről a megállapodás szólt és az IMF jóslatai ellenére 2016-ra kimutatható némi növekedés.”

„Ez az ország felül fog emelkedni a problémáin” - vélte a zöldpárti német Sven Giegold, aki hozzátette, hogy a görögöknél használt politikát a más országok esetében tapasztaltakra alapozták, ami nem biztos, hogy célravezető.

Az EU-ellenes brit William Dartmouth szerint a pénzügyi segítségért cserébe megkövetelt kiigazításokat levezénylő trojka (az Európai Bizottság, az EKB, és az IMF) játszadozik a görög koránnyal és az állampolgárokkal. „A kellemetlen igazság az, hogy Görögország egyáltalán nem képes kifizetni az adósságát.”

Barbara Kappel német populista képviselő osztotta a német pénzügyminiszter véleményét, „amely szerint az IMF-et továbbra is be kell vonni a folyamatba, ez a helyes megközelítés”.

Az IMF és az EU képviselőiből álló delegáció a héten várhatóan Athénba utazik, hogy a helyszínen vizsgálják, hogy átültette-e a görög kormány a gyakorlatba a mentőcsomag feltételeként megszabott reformokat. Ez ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy további pénzügyi segítséget kapjon. Az euróövezet pénzügyminiszterei február 20-án Brüsszelben találkoznak, hogy megvitassák a következő lépéseket.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.