Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Van der Bellen: csakis együtt lehetünk erősek

2017.02.16. 08:30
Az osztrák elnök szerint az az európai eszme megér minden befektetett munkát.

„Az európai eszme nagyszerű és egyedülálló. Megér minden befektetett munkát” - mondta Alexander Van der Bellen, Ausztria nemrég megválasztott elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén. A tavaly decemberben megválasztott osztrák elnök első hivatalos külföldi útja az uniós intézményekhez vezetett. Az EP-képviselőknek tartott beszédében kiemelte, hogy napjaink fő problémáival és kihívásaival a tagállamok csak együtt, összefogva tudnak hatékonyan fellépni.

Antonio Tajani, a Parlament elnöke köszöntötte Ausztria elnökét az EP plenáris ülésén és elmondta: „húsz évvel az uniós csatlakozása után Ausztria Európa szívében egy jól működő gazdasággal a közös piac központi szereplője”.

Alexander Van der Bellen felszólalásában kiemelte az Európai Unió sikereit, valamint az Európa-szerte egyre növekvő nacionalizmus és populizmus következményeire figyelmeztette az EP-képviselőket. „Egyetlen problémát sem lehet megoldani azzal, ha megsértjük mások méltóságát és elutasítunk mindent, ami különbözik tőlünk, ha korlátozzuk az alapvető jogokat, vagy új falakat építünk, és a nacionalizmust támogatjuk. Ezzel csak újabb problémákat gerjesztünk.”

Az osztrák elnök hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak közösen kell dolgozniuk egy jobb Európáért. „Csakis együtt lehetünk erősek, csakis közösen tudjuk hatékonyan hallatni a hangunkat.” Alexander Van der Bellen elmondta: „hiszek egy Európában, amely a jogállamiságon alapuló értékrendszerével továbbra is példaként szolgálhat az egész világnak.”

„Ha valaki egyértelműen kiáll az európai eszme mellett, azzal meg lehet nyerni egy választást” – hangoztatta a zöldpárti politikus, aki decemberben épp így nyerte meg az elnökválasztást a szélsőjobboldali, EU-ellenes Norbert Hoferrel szemben.

(Európai Parlament sajtószolgálata)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.