Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fokozott határellenőrzéssel szűrik ki a dzsihádturistákat

2017.02.18. 09:40
Minden be- vagy kiutazó adatait ellenőrzik az EU-s adatbázisokban, hogy könnyebben elfoghassák azokat az uniós állampolgárokat, akik iszlamistákhoz mennek vagy mentek harcolni.

Egy csütörtökön elfogadott jogszabály értelmében az EU-ba beutazó vagy az EU-t elhagyó minden uniós és nem uniós polgár adatait végig kell futtatni az adatbázisokon, hogy az illető okmányai nem vesztek-e el vagy nem lopták-e el azokat. A tagállamokat képviselő Tanáccsal kötött decemberi megállapodás értelmében az uniós országoknak azt is meg kell vizsgálnia, hogy a szóban forgó utazó nem jelent-e biztonsági veszélyt.

„A külső határok védelme azt jelenti, hogy erős falat emelünk a terroristák ellen és megvédjük az emberek életét. A rendszeres ellenőrzések bevezetése egy kötelező lépés ebbe az irányba” - mondta Monica Macovei témafelelős.

Az Európai Bizottság 2015 decemberében terjesztette elő a schengeni határ-ellenőrzési kódexet kiegészítő rendelettervezetet. A jogszabály értelmében mindenkinek az adatait végig kell futtatni a Schengeni Információs Rendszeren és más vonatkozó adatbázisokon, hogy az illető okmányai nem vesztek-e el vagy nem lopták-e el azokat. Ezt attól függetlenül meg kell tenni, hogy uniós vagy azon kívüli állampolgárról van szó, és az is mindegy, hogy éppen érkezik az EU-ba vagy elhagyja azt.

A szöveget 469 szavazattal 120 ellenében 42 tartózkodással fogadták el.

Ha a szisztematikus ellenőrzések nagyon lelassítják a légi, szárazföldi és tengeri forgalmat, a tagállamok dönthetnek úgy, hogy célzott ellenőrzésekre térnek át, de csak akkor, ha egy kockázatelemzés szerint így nem nő a fenyegetettség. A célzott ellenőrzéssel ellenőrizni kell az úti okmányt. A reptereken a tagállamok a rendelet hatályba lépése után hat hónapig végezhetnek célzott ellenőrzéseket, ezt az időszakot kivételes körülmények között (például akkor, ha a reptérnek egyelőre nincsenek megfelelő eszközei a szisztematikus ellenőrzésekre) másfél évvel lehet meghosszabbítani.

(Európai Parlament sajtószolgálata)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.